równanie
kikus: Jak rozwiązać to x2 + xy − x − 2y − 9 = 0 w liczbach całkowitych?
29 lip 20:37
kik:
x
2−x−9=y(2−x)
x−2=7 v x−2=−7 v x−2= 1 v x−2= −1
to
y=.....
dokończ
29 lip 21:06
k: Jeszcze przypadek gdy x = 2.
30 lip 13:54
Fairy and Devil:
A czy przy takim zapisie nie będzie wtedy niedozwolone dzielenie przez 0?
30 lip 21:26
chichi:
jakim zapisie? to przekształcenie nie jest równoważne, jest ono robione przy założeniu,
że x ≠ 2, wystarczy sprawdzić co się dzieje dla x = 2, natychmiastowo otrzymamy sprzeczność
30 lip 21:57
Fairy and Devil:
Tak . Rozumiem już
30 lip 22:04