Zbiór wartości funkcji.
Raikne13: | | 1 | |
Znajdź zbiór wartości dla funkcji h(x)= |
| +3x−9 dla 0<x<4. |
| | 4−x | |
Czy ktoś mógłby wytłumaczyć jak wyliczyć to tylko ze wzoru bez wykresu?
23 lip 12:30
wredulus_pospolitus:
1. Zauważamy, że funkcja f(x) na rozpatrywanym przedziale jest funkcją MONOTONICZNĄ (należy to
wykazać

)
2. Obliczamy lim
x−>0 f(x) oraz lim
x−>4 f(x)
Koooonieeeec
23 lip 13:54
aset341: Czyli jak
lim(x−>0) = −35/4 oraz lim(x−>4) = ∞ to oznacza, że zbiór wartości będzie równy −35/4<y<∞ ?
I jeszcze pytanie do monotoniczności, wiem, że trzeba zrobić pochodną itd. ale pochodna tutaj
wychodzi 3x2−24x+49 przez co delta jest ujemna więc co w takim wypadku?
23 lip 15:57
wredulus_pospolitus:
po pierwsze −−− to nie pochodna tyle wychodzi, co tyle wynosi licznik ułamka.
Jeżeli mianownik > 0 dla dowolnego 'x' z danego zakresu ... można go pominąć
Jeżeli wielomian drugiego stopnia występujący w liczniku ma Δ<0 to oznacza że przyjmuje o
wartości TYLKO dodatnie lub tylko ujemne −−− i oto właśnie nam chodzi
Skoro wiemy że licznik zawsze przyjmuje wartość większą od 0, także mianownik jest większy od 0
... to całe wyrażenie jest większe od zera ... czyli pochodna jest większa od 0 ... czyli
funkcja f(x) jest funkcją rosnącą (na tym przedziale).
Oczywiście −−− nie liczyłem pochodnej, więc przyjmuję, że nie popełniasz błędu w obliczeniach
23 lip 16:32
Mila:
0<x<4
f'(x)>0 dla x∊(0,4)
f(x) jest rosnąca w podanym przedziale
23 lip 18:08