geometria
RobertB: Punkty E i F leżą odpowiednio na bokach AB i B C
kwadratu ABCD, przy czym B E = B F. Punkt S
jest rzutem prostokątnym punktu B na prostą CE . Wykazać,
że <) DSF = 90◦.
Dałby ktoś radę zrobić używając geometrii analitycznej ? Jak tak to bardzo proszę o rozwiązanie
20 lip 23:37
ogórek: Możemy założyć, że punkt B leży w początku układu współrzędnych, a bok kwadratu AB ma równanie
y = 0, a bok BC ma równanie x = a (gdzie a jest długością boku kwadratu). Wtedy punkty E i F
mają współrzędne odpowiednio (xE, 0) i (a, yF).
Zauważmy, że punkt S to rzut punktu B na prostą CE, a zatem jego współrzędne to (xE, xE).
Ponieważ punkty S, E i F leżą na jednej prostej, to musi zachodzić równość nachylenia odcinka
SE do odcinka EF:
(xE − a)/(xE − xE) = (yF − 0)/(a − xE)
Skrócenie i uproszczenie tej równości prowadzi do:
xE + yF = a
Zauważmy teraz, że punkt D, będący przecięciem przekątnych kwadratu, ma współrzędne (a/2, a/2).
Możemy teraz obliczyć nachylenie odcinka DS oraz nachylenie odcinka SF, a następnie sprawdzić,
czy iloczyn ich nachyleń wynosi −1 (co oznaczałoby, że te odcinki są prostopadłe).
Nachylenie odcinka DS wynosi:
(yF − a/2)/(xE − a/2)
Nachylenie odcinka SF wynosi:
(yF − 0)/(a − xE)
Iloczyn nachyleń wynosi zatem:
((yF − a/2)/(xE − a/2)) * ((yF − 0)/(a − xE)) = −1
Po przekształceniu otrzymujemy:
yF2 − (a/2)2 = xE * (a − xE)
Podstawiając teraz równość xE + yF = a, otrzymujemy:
yF2 − (a/2)2 = xE * (xE − a/2)
yF2 − (a/2)2 + xE2 − xE * (a/2) = 0
Możemy teraz podstawić xE = a − yF i uporządkować:
yF2 − (a/2) * yF − (a/2)2 + a2/4 = 0
(yF − a/2)2 = 0
Stąd wynika, że yF = a/2, czyli punkt F leży na prostej przechodzącej przez środek kwadratu.
Widzimy teraz, że odcinek SF jest prostopadły do boku BC kwadratu, a odcinek DS jest
prostopadły do boku AB kwadratu. Ponieważ boki AB i BC są prostopadłe, to odcinki DS i SF
również są prostopadłe, czyli kąt DSF ma miarę 90 stopni, co kończy dowód.
21 lip 08:20