matematykaszkolna.pl
trójkat MLOX: W trójkącie ABC kąt BAC=20o oraz 3a3+b3+c3−3abc=min{b,c}. Wykaż ze ABC jest równoramienny.
20 lip 09:44
ite: Czy a, b, c to długości boków?
20 lip 13:05
MLOX: Tak naprzeciwko wierzchołków
20 lip 13:17
MLOX: rysunek
20 lip 13:28
ABC: jest taka tożsamość w trójkącie dowolnym: a3cos(B−C)+b3cos(C−A)+c3cos(A−B)=3abc wydaje mi się że z niej coś by poszło, ale wakacje są nie chce mi się myśleć emotka
20 lip 13:57
kikus: Wyrażenie 3a3+b3+c3−3abc jest symetryczne, ponieważ zmiana b przez c nie zmienia jego wartości. Jeśli b i c nie są równe, nie możemy powiedzieć, że takim wyrażeniem jest, więc b=c i trójkąt jest równoramienny.
21 lip 16:46
ABC: gdzie wykorzystałeś założenie o kącie 20 stopni ? emotka
21 lip 17:56
wredulus_pospolitus: kikus −−−− i co z tego To nie oznacza że jeden z boków nie może być krótszy od drugiego.
22 lip 01:26
kikus: ok tak teraz to widze, sorry za to
22 lip 09:51
Fairy and Devil: Witam pytanko Co oznacza zapis min(b,c) w wyrażeniu 3a3+b3+c3=min(b.c)? Dziękuje
22 lip 18:37
mat: minimum z b i c zapewne
22 lip 18:46
Fairy and Devil: Mat Tak naprawdę to tego nie rozumiem . Jeśli chodzi o funkcje to gdy były np dwie funkcje i był określony jakiś przedział to przy minimum brało sie pod uwagę funkcję której wykres był powiedzmy niżej polożony w układzie wspólrzędnych Tutaj to tak naprawdę nie wiem o co chodzi w tym zadaniu
22 lip 19:40
wredulus_pospolitus: Jak to nie wiemy o co chodzi? Wiemy, że krótsze z ramion (przyjmujemy, że a −−− długość podstawy) trójkąta będzie spełniała tą równość ... i tyle. Nie wiemy ile będzie wynosiła długość dłuższego ramienia. Nie wiemy ile wynosi długość podstawy. Znamy kąt oraz wiemy, że krótsze ramię spełnia tą równość. Na tej podstawie trzeba pokazać, że 'dłuższe' ramie także spełnia tą równość −−− co w efekcie daje nam, że jest to trójkąt równoramienny.
22 lip 20:09
wredulus_pospolitus: poprawka −−− max(b,c) = 3...... <−−−− tą równość ma spełniać 'dłuższe' ramie emotka
22 lip 20:10
Fairy and Devil: Dobrze
22 lip 21:03