trójkaty
mika: Trójkąt ABC ma pole 17 cm kwadratowych. Przedłużamy bok AC, aby otrzymać punkt M taki, że A
leży między M i C oraz AM=AC . Przedłużamy bok AB, aby otrzymać punkt N taki, że B leży między
N i A oraz AB=BN . Przedłużamy bok BC, aby otrzymać punkt P taki, że C leży między P i B oraz
BC=CP . Ile centymetrów kwadratowych ma pole trójkąta MNP?
Wiem jak bedzie wygladał rysunek ale nie wiema jak policzyć/
18 lip 12:31
wredulus_pospolitus:
| | sinα | |
P = 17 = |AC| * |CB| * |
| <−−−− nie chce wszystkiego wprowadzać na rysunek |
| | 2 | |
| | sin(180−α) | |
x = 2*|AC| * |BC| * |
| = 2P = 34 |
| | 2 | |
analogicznie pozostałe dwa trójkąty ... w efekcie otrzymasz że P
ΔMNP = 7*P
ΔABC = ...
18 lip 12:44
miki:

Z własności :
każda środkowa dzieli trójkąt na dwa trójkąty o równych polach
i mamy : P
ΔKMN= 7P
ΔABC= 119
18 lip 21:13