geometria
Lukas: Darek ma 10 prostopadłościanów: jeden o wymiarach 2x2x2 , trzy o wymiarach 1x1x2 i sześć o
wymiarach 1x1x1. Układa z nich różne prostopadłościany (nie musi użyć wszystkich) . Jakie jest
największe możliwe pole powierzchni nowego prostopadłościanu.
18 lip 09:53
wredulus_pospolitus:
Wskazówki:
1. Policz jaka jest łączna objętość tych prostopadłościanów.
2. Zauważ, że przy STAŁEJ OBJĘTOŚCI prostopadłościan który będzie 'najdalej do sześcianu'
(będzie miał jeden z wymiarów o wiele większy niż pozostałe dwa) będzie miał największe pole
powierzchni całkowitej.
Dla przykładu −−− jeżeli rozpatrujemy prostopadłościany o całkowitych długościach boków o V =
27, to:
najmniejsze pole będzie dla sześcianu 3x3x3 −> Pc = 6*9 = 54
największe pole będzie dla prostopadłościanu 1x1x27 −> Pc = 2*1 + 4*27 = 110
18 lip 10:15
Lukas: Nie rozumiem twojego sposobu niestety.
Ja użyłem wszystkich i wtedy wymiary 2x2x5 i Pc=48 ale nie wiem czy to największe pole?
18 lip 10:55
wredulus_pospolitus:
1.
V
maksymalne = 1*2
3 + 3*1
2*2 + 6*1
3 = 20
Więc wiemy, że co by nie było − prostopadłościan nie może mieć objętości większej niż 20.
Jakie zatem mamy możliwości (na razie nie patrzymy, czy z posiadanych klocków w ogóle można to
ułożyć):
1x1x20
1x2x10
1x3x6
1x4x5
2x2x5
2x3x3
i tyle ... żadnej innej możliwości nie ma przy 'maksymalizowaniu' objętości tegoż
prostopadłościanu.
Jako, że aby V
prostopadłościanu ≥ 13 MUSIMY wykorzystać klocek 2x2x2 ... to pierwsze 4 opcje
od razu odpadają.
więc mamy 2x3x3 oraz 2x2x5 ... z czego ten drugi daje większe pole i sprawdzamy czy go można
ułożyć z posiadanych klocków.
Ale uwaga

To nie jest koniec zadania

Należy jeszcze zobaczyć, co by było gdybyśmy odrzucili klocek 2x2x2 i z pozostałych ułożyli
'smukłą wierzę' (czyli 1x1x 'maksymalna wysokość')
byśmy mieli 1x1x
12 i P
c = 2*1 + 4*12 =
50
18 lip 11:52
wredulus_pospolitus:
jeszcze powinno się sprawdzić 1x2x6 ... ale to da nam mniejsze pole.
18 lip 12:03