Optyka
o rany julek:
Duża lorneta teatralna(modelowa luneta Galileusza) posiada obiektyw−120cm i okular−
(−4) cm jest fabrycznie dostosowana do potrzeb krótkowidza(okulary−(−)2 dioptrie) aby
swobodnie używał jej sobie bez okularów.Jaka powinna być minimalna odległość obiektywu
od okularu w tej lunecie.Odległość dobrego widzenia 25 cm
18 lip 09:13
pudel,pipel i hanecka:
| 1 | | 1 | | 1 | | 100 | |
| − |
| = |
| , |
| =|−2| |
| Dk | | |s| | | 25 | | |s| | |
l=?=y−|x|
(d−f
ob)(y−f
ob)=f
ob2
(|x|−|f
ok)(D
k−|f
ok|)=|f
ok|
2
_____________________________
d=
∞
_____________________________
Odp:Ta odległość to 1m 14,7368421 cm
Legenda:
D
k−odległość dobrego widzenia krótkowidza
|s|−ogniskowa okularów krótkowidza
f
ob−ogniskowa obiektywu
f
ok−ogniskowa okularu
18 lip 09:43