c
całeczka: | | sinx | |
∫ |
| dx =  |
| | x2 | |
17 lip 19:33
całeczka: generalnie musze pokazać, że
17 lip 19:35
całeczka: ludzie ludzie...
18 lip 19:18
18 lip 22:32
18 lip 23:45
minus: Aby udowodnić nierówność:
∫
∞
1
sin(x)/x2 dx > 1/2 ∫
1
∞
sin(x)/x2 dx > 1/2
Możemy zacząć od rozważenia funkcji f(x) = sin(x)/x2.
Krok 1: Pokazanie, że f(x) > 0 dla x > 0
Dla x > 0 sin(x) jest dodatni, a x2 jest dodatni. Dlatego f(x) = sin(x)/x2 > 0 dla x > 0.
Krok 2: Ustalenie dolnej granicy dla f(x)
Ponieważ f(x) = sin(x)/x2 > 0 dla x > 0, możemy znaleźć dolną granicę dla f(x) biorąc pod
uwagę większy mianownik. Rozważmy funkcję g(x) = sin(x)/x.
Biorąc pochodną g(x) względem x:
g'(x) = (x*cos(x) − grzech(x))/x2
Ustawienie g'(x) = 0 w celu znalezienia punktów krytycznych:
x*cos(x) − grzech(x) = 0
Ponieważ sin(x) i cos(x) są funkcjami okresowymi, to równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań.
Jednak dla x > 0 pierwsze rozwiązanie występuje przy x = π, co jest minimum dla g(x).
Dlatego dla x > 0 g(x) = sin(x)/x > sin(π)/π = 1/π.
Ponieważ g(x) = sin(x)/x > 1/π > 0 dla x > 0, ustaliliśmy dolną granicę dla f(x). Dlatego f(x)
> 1/π dla x > 0.
Krok 3: Obliczenie całki
Teraz zintegrujmy f(x) od 1 do ∞:
∫
∞
1
sin(x)/x2 dx = lim (t→∞) ∫
T
1
sin(x)/x2 dx
Za pomocą testu porównawczego możemy porównać f(x) z funkcją 1/π. Ponieważ f(x) > 1/π dla x >
0, mamy:
∫
∞
1
sin(x)/x2 dx > ∫
∞
1
1/π dx
Obliczanie całki po prawej stronie:
∫
∞
1
1/πdx = [πx]
∞
1 = π(∞) − π(1) = ∞ − π > 1/2
Udowodniliśmy zatem, że:
∫
∞
1
sin(x)/x2 dx > 1/2
20 lip 09:40
minus: Aby udowodnić nierówność:
∫
∞
1
sin(x)/x2 dx > 1/2 ∫
1
∞
sin(x)/x2 dx > 1/2
Możemy zacząć od rozważenia funkcji f(x) = sin(x)/x2.
Krok 1: Pokazanie, że f(x) > 0 dla x > 0
Dla x > 0 sin(x) jest dodatni, a x2 jest dodatni. Dlatego f(x) = sin(x)/x2 > 0 dla x > 0.
Krok 2: Ustalenie dolnej granicy dla f(x)
Ponieważ f(x) = sin(x)/x2 > 0 dla x > 0, możemy znaleźć dolną granicę dla f(x) biorąc pod
uwagę większy mianownik. Rozważmy funkcję g(x) = sin(x)/x.
Biorąc pochodną g(x) względem x:
g'(x) = (x*cos(x) − sin(x))/x2
Ustawienie g'(x) = 0 w celu znalezienia punktów krytycznych:
x*cos(x) − sin(x) = 0
Ponieważ sin(x) i cos(x) są funkcjami okresowymi, to równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań.
Jednak dla x > 0 pierwsze rozwiązanie występuje przy x = π, co jest minimum dla g(x).
Dlatego dla x > 0 g(x) = sin(x)/x > sin(π)/π = 1/π.
Ponieważ g(x) = sin(x)/x > 1/π > 0 dla x > 0, ustaliliśmy dolną granicę dla f(x). Dlatego f(x)
> 1/π dla x > 0.
Krok 3: Obliczenie całki
Teraz zintegrujmy f(x) od 1 do ∞:
∫
∞
1
sin(x)/x2 dx = lim (t→∞) ∫
T
1
sin(x)/x2 dx
Za pomocą testu porównawczego możemy porównać f(x) z funkcją 1/π. Ponieważ f(x) > 1/π dla x >
0, mamy:
∫
∞
1
sin(x)/x2 dx > ∫
∞
1
1/π dx
Obliczanie całki po prawej stronie:
∫
∞
1
1/πdx = [πx]
∞
1 = π(∞) − π(1) = ∞ − π > 1/2
Udowodniliśmy zatem, że:
∫
∞
1
sin(x)/x2 dx > 1/2
20 lip 09:41
ABC:
"dla x>0 sin(x) jest dodatni"
to chyba twój własny chat gpt, nie wierzę że oryginał jest taki głupi
20 lip 13:23
: ^_^:
| | sin x | | sin x | |
0 < ∫1∞ |
| dx < ∫1π |
| dx |
| | x2 | | x2 | |
20 lip 17:22