matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
analiza
arix:
Niech f:R→ R będzie nie stałą funkcją ciągłą taką że f(x) (e
2x
−1)=f(2x)(e
x
−1) oraz
f(x)
f'(0)=1, oblicz lim
x →0
(
)
1/x
.
x
17 lip 09:48
AS:
= e
1/2
17 lip 11:03
arix:
Skąd taki wynik?
17 lip 12:06
mat:
e
2x
−1 = (e
x
−1)(e
x
+1) zatem f(x)(e
x
+1)=f(2x) dla x≠0
f(x)
f(2x)
(e
x
+1) = 2
x
2x
f(x)
f(2x)
(
)
1/x
((e
x
+1)/2)
1/x
= (
)
1/x
x
2x
schodząc z x do 0 i oznaczając szukaną granicę przez g mamy g*
√
e
=
√
g
zatem g
2
e = g zatem g = 1/e
17 lip 17:02
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick