14 lip 17:16
14 lip 17:41
. :
an = 2an−1 + 3an−2
Jedziesz dalej
14 lip 18:12
zawada: A mogę prosić o krótkie wytłumaczenie jak do tego doszedłeś.
14 lip 18:21
zawada: Warunki początkowe co prawda napisałem ale nie wiem czy dobrze, bo je też tutaj trzeba
uwzględnić
a1 = 1, a2 =2
14 lip 18:30
. :
Ilość ostrosłupów mamy:
1, 0, 3, 6 <−−− więc wiemy że z '1' musi powstać 3 więc an = 3an−2 + c*an−1
Natomiast z 3 ma powstać 6, stąd an = 2an−1 + d*an−2
W efekcie mamy an = 2an−1 + 3an−2
Sprawdzamy czy pasuje to dla sześcianów.
0, 2 − > 3*0 + 2*2 = 4 jest okey
2,4 − > 3*2 + 2*4 = 14 jest okey
14 lip 18:32
. :
a1 = {1,0}
a2 = {0,2}
14 lip 18:33
zawada: dziękuje
14 lip 18:54
wredulus_pospolitus:
pamiętaj że w zadani jest pytanie o liczbę krawędzi 'a' i 'b' a nie o liczbę figur
14 lip 19:04
zawada: @wreduluspospolitus: wiem. Ale tak czy siak rozwiązanie przedstawione przez @. : jest
poprawne?
14 lip 19:53
. :
Wredulus i 'ja' to ta sama osoba

tylko z innego urządzenia
14 lip 22:34
zawada: A to przepraszam i dziękuje
14 lip 22:45
kerajs:
Wysoce prawdopodobne, że o rekurencji odgadniętej parze wredulusa myślał autor, jednak przy tak
niejednoznacznej treści wybranie innych zależności też będzie spełniało warunki zadania
16 lip 16:15
zawada: @. : A te warunki początkowe to dlaczego takie. Skąd je wziąłeś? Bo wydawało mi się że tam
będzie a1 = 1 bo na początku jest tylko jeden ostrosłup i a2 = 2 bo są dwa sześciany?
17 lip 16:51
zawada: @wredulus pospolitus: napisałeś że "w zadani jest pytanie o liczbę krawędzi 'a' i 'b' a nie o
liczbę figur" tzn. że ten wzór an = 3an−2+2an−1 trza zmodyfikować?
5 sie 19:14
zawada: ja mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego zadania. Rozwiązanie jest takie że na początku mam
to co wyżej czyli an =2an−1+3an−2 i mam jeszcze bn=2b{n−1}+3bn−2. Chciałbym
wiedzieć dlaczego? Czy taki zapisz odnosi się osobno do elementów a i b jeśli tak to dlaczego?
Niewystarczyłby tylko to an i jeden wzór. A także jak ustalić wyrazy początkowe. My tutaj
osobno dajemy dla a i osobno dla b. Dla a wyrazy początkowe to
a1=4
a2=24
dla b
b1=4
b2=0
Czy ktoś mi może powedzieć dlaczego tak?
13 wrz 21:56
wredulus_pospolitus:
To co napisałem początkowo czyli rekurencja an = 3an−2 + 2an−1 NIE DOTYCZY liczby
krawędzi długości 'a'.
Także lepiej jakbym zapisał tą rekurencję jako cn = 3cn−2 + 2cn−1
Gdzie ci = {ai bi} czyli dwuwymiarowa liczba przechowywująca dane o liczbie krawędzie
długości a i długości b
c1 = {4, 4}
c2 = {24 0}
Taki zapis jest równoznaczny z zapisem z 21:56 gdzie po prostu zapisano DWIE rekurencje ...
osobno dla krawędzi długości 'a' ... osobno dla krawędzi długości 'b'
13 wrz 22:05
wredulus_pospolitus:
A odpowiadając na pytanie z 19:14 −−− nie ... nie trzeba modyfikować samą rekurencję ... co o
wartości początkowe

Bo ja podałem wartości początkowe reprezentujące liczbę danych FIGUR a nie krawędzi danej
długości.
13 wrz 22:07
zawada: Dobra ok. To wzór rozumiem tylko nie bardzo wiem jak wyznaczyć te wyrazy początkowe.
13 wrz 22:53
. :
Przecież c1 = {a1, b1} ; c2 = {a2, b2} i patrz jakie a1, a2 i b1, b2 Ty napisałeś.
13 wrz 23:01
. :
To jest TO SAMO.
13 wrz 23:02
zawada: No dovra ale jak to z rysunku odczytać? No chyba wyrazy początkowe odczytuje sie z rysunku w
yym przypadku? Te wartości tych wyrazów początkowych to są wartości z zajęć. Tera sam to robie
i staram sie odtworzyć to jakoś. Jak ustalić że a1=4, a2=24, b1=4, a b2=0
13 wrz 23:24
. : Policz ile jest krawędzi długości a i ile jest krawędzi długości b
14 wrz 07:33