matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
porównanie logarytmów
adriana:
Jak najszybciej porównać takie liczby: a) log
2
5 i log
3
16 b) log
4
32 i log
3
16 oczywiście bez kalkulatora
12 lip 20:27
Maciess:
a) możesz zamienic tak
1
log
3
16 = 4log
3
2 = 4
log
2
3
Teraz przyjmij sobie jakąś teze i przekształcaj aż dojdziesz do tożsamości bądź sprzeczności.
12 lip 22:00
Fairy and Devil:
1
log
4
32=
*5*log
2
2= 2,5
2
log2
0,301
log
3
16= log
3
2
4
= 4*log
3
2= 4*
≈4*
≈2,54
log3
0,477
log
3
16>log
4
32
log5
a) log
2
5=
log2
log2≈0,301
log10
log5=
=log10−log2= 1−0,301= 0,699
log2
0,699
log
2
5=
≈2,322
0,301
log
3
16>log
2
6
18 lip 15:33