Całka do obliczenia.
Stasia: Czy ktoś umiałby mi pomóc z taką całką:
∫ √1−x2 dx.
Proszę o pomoc, z góry dziękuję.
12 lip 18:56
wredulus_pospolitus:
chyba standardowym wyjściem w takiej sytuacji będzie podstawienie:
x = sinx
dx = cosx dx
uwaga

Konieczna znajomość wzorów trygonometrycznych
12 lip 21:21
jc: Może lepiej x = sin t ?
Całkę można policzyć przez części.
| | x2 | |
∫√1−x2 dx = ∫ x ' √1−x2 dx = x √1−x2 + ∫ |
| dx |
| | √1−x2 | |
| | 1 − (1−x2) | |
= x √1−x2 + ∫ |
| dx |
| | √1−x2 | |
| | dx | |
= x √1−x2 + ∫ |
| − ∫ √1−x2 dx |
| | √1−x2 | |
12 lip 21:54
Stasia: Dziękuję.
12 lip 21:58
Mila:
|x|<1
| | 1−x2 | | 1 | | x | |
J=∫ |
| dx=∫ |
| dx−∫x* |
| dx |
| | √1−x2 | | √1−x2 | | √1−x2 | |
Licz dalej sam− pierwsza z wzorów, druga przez części
17 lip 19:59
chichi:
na całki tego typu jest wzór, winien być traktowany jako całka elementarna, kiedyś robiłem jego
wyprowadzenie na forum, bez "amerykańszczyzny" − czyli trygonometrycznego podstawienia
(czego nienawidzi pewien malkontent tego forum i nie tylko tego)
18 lip 00:09
Mariusz:
jc już prawie policzył tę całkę
Jeszcze tylko dodać wyjściową całkę stronami i podzielić przez stałą
Można przyjąć że całkę która została łatwo policzyć wiedząc że
pochodna funkcji pierwotnej to funkcja podcałkowa
(Pochodną arcusa sinusa liczyło się ze wzoru na pochodną funkcji odwrotnej
i tutaj przydaje się ten wynik)
18 lip 15:33