funkcje
Nikka: Wykresy funkcji kwadratowych f(x) = x
2 + bx − a oraz f(x) = x
2 − ax + b, gdzie a≠−b,
przecinają się w punkcie leżącym na osi Ox. Wiedząc, że osią symetrii wykresu funkcji f jest
prosta o równaniu x+1 = 0 oblicz a i b. Poproszę o wskazówkę
8 mar 10:05
Julek:
"przecinają się w punkcie leżącym na osi Ox", więc mają takie samo miejsce zerowe
x
2 + bx − a = x
2 − ax + b
ax + bx = a + b
x(a+b) = a+b
(a+b)[x−1] = 0
a + b = 0 ⇒ a = −b − nie prawda! z treści zadania wiemy, że a≠−b
x = 1 − więc miejscem zerowym i punktem przecięcia jest P = (1;0)
Teraz tak... w treści zadania piszą, że x+1 = 0 to prosta, która jest osią symetrii funkcji F,
ale która to funkcja f

Napisz jeszcze raz treść zadania z poprawnymi nazwami funkcji, albo
po prostu wykorzystaj, że X
w = −1
8 mar 10:12
Nikka: niestety w zadaniu obie właśnie są podane jako f, też się zastanawiałam czy nie jest to błąd...
ma wyjść a=3 i b =2
8 mar 10:13
Julek:
ok...
To jest funkcja f(x) :
f(x) = x
2 + bx − a
b = 2
f(x) = x
2 + 2x − a
f(1) = 0
0 = 1 + 2 − a
a = 3
bo z niej wychodzą dobre wyniki
Za to z tej
f(x) = x
2 −ax + b
a = −2 (co nie pasuje w odpowiedziach, więc autorzy popełnili błąd)
8 mar 10:18
Nikka: dzięki wielkie, nawet nie takie straszne to zadanie
8 mar 10:20
Julek: dokładnie
8 mar 10:57