1/5 tabliczki gorzkiej czekolady
smolasty: Ile to jest 15 czyli 20% z całej tabliczki czekolady. Mam na myśli ile takich kawałków
gorzkiej można jeść codziennie. Mówią że 15 czyli 2 kawałki z całej tabliczki?
12 lip 16:28
. :
Policz ile jest 'kawalkow' zsumuj i podziel na 5 i gotowe.
12 lip 16:31
smolasty: Jeżeli przykładowo cała tabliczka ma 80g czyli to jest 100%. Wolno jeść 15 czyli 20%. To
ile to jest takich kawałków?
12 lip 16:35
smolasty: @. : Ok, a czemu podzielić przez 5. No wszystkich kawałków w całej czekoladzie jest 6. Zalecana
dawka to 15. Idąc twoim tokiem rozumowania mnożę łączną ilość kawałków czekolady(w tym
wypadku policzyłem 6) i mnożę to przez 15. Wychodzi nam 65. I tera trzeba to
podzielić i wychodzi 1,2. Czyli wychodzi że można zjeść jeden pełen kawałek?
12 lip 16:42
smolasty: Przepraszam tam się pomyliłem i napisałem że 15 to 2 kawałki. A zgodnie z zaleceniami
powinno być:"Zaleca się nie przekraczać 20g dziennie, czyli ok 15 tabliczki." Czyli żeby
tą 15 przeliczyć na liczbę kawałków to muszę zliczyć ile jest wszystkich kawałków w
pojedynczej tabliczce(jest ich 6) i pomnożyć to przez 15 i to wszystko?
12 lip 17:21
Jolanta: | | 5 | |
Całość to 1 czekolada czyli |
| i ta czekolada waży 80 g |
| | 5 | |
Skoro podzielono czekoladę na 5 części to każda część waży 80g:5=16g
| | 1 | |
Ile kawałków składa się na |
| to zależy z ilu kawałków sklada się cała czekolada |
| | 5 | |
| | 1 | |
Jezeli czekolada ma 15 kawałków to |
| •15=3 |
| | 5 | |
| | 1 | | 6 | | 1 | | 1 | |
Jeżeli ma 6 kawałków to |
| •6= |
| =1 |
| czyli 1 kawałek i z drugiego |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
15 lip 19:52
123: XDDDDD
15 lip 20:40
kerajs:
smolasty:(...) zgodnie z zaleceniami powinno być:"Zaleca się nie przekraczać 20g dziennie
Jeśli tabliczka 80 gramowa ma 6 kostek, to 1,5 kostki waży 20 g.
16 lip 16:11
smolasty: dziękuje
17 lip 17:05