trygonometria
Besz: Niech x,y∊[0,π/2) takie że tg x+ tg y= √2. Wyznacz minimalną wartość cos x+cos y.
10 lip 08:49
wredulus_pospolitus:
Jaki poziom nauczania? Odnośnie jakiego działu jest to zadanie?
10 lip 18:34
wredulus_pospolitus:
tgx + tgy =
√2
tg y =
√2 − tgx
tg
2y = (tgx −
√2)
2
| | 1 | |
cosy = |
| |
| | √(tgx − √2)2 − 1 | |
;;;;;
| | 1 | |
f(x) = cosx + |
| |
| | √(tgx − √2)2 − 1 | |
f'(x) = ....
10 lip 18:42
Besz: Studia, analiza. Ale może być jakiś prostszy sposób.
10 lip 18:42
wredulus_pospolitus:
oczywiście warto dodać założenia.
10 lip 18:42
wredulus_pospolitus:
poprawka −−− winno być +1 po prawej stronie
10 lip 18:44
Besz: No tak ale pochodna wychodzi dość skomplikowana
10 lip 18:46
Besz: I przyrównanie pochodnej do zera i wyliczenie pierwiastków, jak to zrobic?
10 lip 18:50
jc: Wartość minimalną mamy na końcach. Wartość minimalna = 1+1/√3.
Ale jak to uzasadnić?
10 lip 19:43
Besz: Mozesz jakies szacowanie...
10 lip 21:26
wredulus_pospolitus:
z szacowaniem to trudno będzie tutaj.
bo dla warunku tgx + tgy =
√2 + 0.005
będziemy już mieli minimum wewnątrz badanego przedziału
10 lip 22:37
wredulus_pospolitus:
Ja bym spróbował w taki sposób:
1. pokazał, że funkcja f(x,y) = cosx + cosy dla podanego warunku jest symetryczna względem
punktu dla którego:
2. następnie policzył wartość na krańcach oraz w tym punkcie (tablice raczej będą konieczne)
3. następnie "wystarczy" pokazać, że na przedziale x∊[0 ; arctg(
√2/2)) funkcja f(x) podana
wcześniej nie posiada ekstremum lokalnego
10 lip 22:41
jc:
a = tg x, b = tg y
h(a) = 1/p(a2+1)
szukamy minimum funkcji
f(a) = h(a) + h(√2−a) na przedziale [0, √2].
pochodna funkcji f znika tylko w jednym punkcie: f' (1/√2) = 0.
Porównujemy wartości: f(0)=f(√2) = 1+ 1/√3 i f(1/√2)=√8/3
pierwsza liczba jest mniejsza
11 lip 12:10
Besz: Jak policzyłeś ten punkt 1/√2?
11 lip 12:16