Prosze o wyjaśnienie.
weronika: Wyznacz pierwszy wyraz i różnice ciągu geometrycznego (an), jeśli a1+a2=11 i a3=a4=31
8 lip 14:24
wredulus_pospolitus:
coś nie tak ... na pewno a
3 = a
4 = 31
8 lip 14:26
weronika: Ok pomyliłam się a1+a2= 11 i a3+a4=31
10 lip 15:49
. :
Na pewno ma to być ciąg geometryczny a nie przypadkiem arytmetyczny?
10 lip 16:03
Mariusz:
a
1+a
1q = 11
a
1q
2+a
1q
3=31
a
1+a
1q = 11
q
2(a
1+a
1q)=31
a
1(1+q)=11
11q
2 = 31
a
1(1+q)=11
10 lip 18:43
weronika: Tak przepraszam rzeczywiście arytmetyczny. Czy Twoje obliczenia to ciąg właśnie arytmetyczny?
czy możesz także wytłumaczyć?
10 lip 19:47
wredulus_pospolitus:
nie ... Mariusz zrobił dla geometrycznego
10 lip 19:56
wredulus_pospolitus:
dla ciągu arytmetycznego:
a1 + a2 = 11
a3 + a4 = 31 −−−> 4r + (a1+a2) = 31 −−−−> 4r = 20 −−−> r = 5
−−−> a1 + a2 = a1 + a1 + r = 2a1 + r = 2a1 + 5 = 11 −−−> a1 = 3
więc mamy:
3, 8, 13, 18
10 lip 19:58
Jolanta: Weronika po lewej stronie masz wypisane tematy Jezeli klikniesz ciągi liczbowe pojawią się
tematy ciągi arytmetyczne i geometryczne
10 lip 23:11
Min. Edukacji: Jak sie wchodzi z komórki to tych tematow nie widac
12 lip 14:52
wredulus_pospolitus: o ile dobrze pamiętam, to z komórki jeżeli nie wchodzi się bezpośrednim linkiem (którego w
google nie wywali) to nie wejdzie na samo forum
12 lip 14:56
Jolanta: Można z komorki Na samej górze jest napis żółtymi literami atematykaszkolna.pl trzeba w niego
kliknąć i pojawia się tematy
12 lip 22:50