Hashiri: POMOCY

!
Trójkąt prostokątny ma przyprostokątne długości 6 cm i 8 cm. Na trójkącie opisano i w
trójkącie wpisano okrąg. Oblicz sumę długości średnic tych okręgów.
Błagam Was pomóżcie mi

Plzzzzzzzzzzzzz ...
Pozdrawiam
22 lis 23:35
Kama:
Srednica 2R opisanego to przeciwprostokatna trójkata
czyli c2 = 62 +82 = 100
c = 10 czyli 2r =10cm
promień wpisanego r = S/p S --pole p -- połowa obwodu
S= 1/2*6*8 = 24 cm2 p = (6+8+10) /2= 12
r = 24/12 = 2 cm wiec średnica 2r = 4 cm
czyli 2R +2r = 10 +4 = 14 cm
22 lis 23:50
Hashiri: skad wiadomo ,ze "r" wpisanego okregu to pole trojkata / polowe obwodu trojkata
23 lis 22:14
Hashiri: a sorry juz wiem
przeciez P = pr = 1/2obw*r
ok spoks
dzieki za wszystko
pozdrawiam
23 lis 22:23