Czy to jest rekurencja?
nicck: Mam takie zadanie ze studiów nad którym się już trochę głowię i nie bardzo wiem jak mogę się za
nie zabrać. Jego treść brzmi:
"Pracujesz w firmie kryptograficznej. Odczytujesz zaszyfrowane wiadomości złożone jedynie z
cyfr0,1,2. Z pewnego punktu widzenia interesujące są te wiadomości, w których nie występują
konfiguracje 00 oraz 01. Takie wiadomości należą do klasy X. Odpowiedz na pytanie, ile jest
różnych wiadomości klasy X złożonych z czterdziestu znaków? Odpowiedź uzasadnij,
przedstawiając stosowne obliczenia."
Jak do tego podejść. Czy jest to rekurencja czy może da się to rozwiązać w jakiś inny sposób?
6 lip 13:52
wredulus_pospolitus:
tak ... to będzie ciąg rekurencyjny
6 lip 14:03
wredulus_pospolitus: to wyznaczeniu ciągu rekurencyjnego ... możesz wyznaczyć jego jawną postać
6 lip 14:03
nicck: a jak można się domyślić czy trzeba rozwiązać to rekurencją, a nie w żaden inny sposób? Jak do
tego dojść? Co wskazuje na to że tu trzeba użyć rekurencji? Dzięki
6 lip 16:07
nicck: chciałbym zaoytać o warunki początkowe.Pisze w treści tego zadania że "odczytuje zaszyfrowane
wiadomości złożone jedynie z cyfr 0,1,2" Czy i jakie tu będą warunki początkowe. Czy warunki
początkowe to w tym przypadku
a0 = 0
a1 = 1
a2 = 2
czy raczej idąc w dalszą treść tego zadania "Z pewnego punktu widzenia interesujące są te
wiadomości, w których nie występują konfiguracje 00 oraz 01. Takie wiadomości należą do klasy
X."
a0 = 00
a1 = 01
Które są poprawne i dlaczego?
7 lip 17:46
kerajs:
Wyciągasz błędne wnioski, gdyż to zadanie wcale nie musi być rozwiązywane z pomocą rekurencji.
Możesz wygenerować 3
40 ciągów, skreślić zawierające 00 i 01 i zliczyć pozostałe. To też
rozwiązanie, choć ciut czasochłonne.
Inne, bez rekurencji:
Oznaczenia:
i − liczba znaków ''0''
j − liczba znaków ''2''
Szukana liczba ciągów klasy X to:
| | | | |
240+∑i=120 ( ∑j=i−1 40−i | ) |
| | |
Wredulus wybrał rekurencję najprawdopodobniej kierując się doświadczeniem.
X
n=2X
n−1+X
n−2
Dla warunków początkowych: W
1=3 i W
2=7 dostaje się:
| | 1 | | 1 | |
Xn= |
| (1+√2)n+1+ |
| (1−√2)n+1 |
| | 2 | | 2 | |
Wystarczy teraz policzyć X
40
8 lip 15:04
kerajs:
Sorki, miało być:
Dla warunków początkowych: X1=3 i X2=7 dostaje się: .......
8 lip 15:10
nicck: Podziękował
11 lip 16:23
nicck: Przepraszam. Jeszcze tylko chciałbym dopytać o te warunki początkowe x1=3 i x2=7. Jak to
policzyłeś?
11 lip 16:35
nicck: Wolałbym to rekurencją rozwiązać. Uczę się tego pod egzamin z dyskretnej i gość powiedział że
takie zadania do rozwiązania tylko rekurencją(jednorodną lub niejednorodną).
11 lip 16:56
nicck: Te warunki początkowe x1=3 to są ciągi, które zawierają w sobie 0 i jest ich 3, a tych bez 0
jest 7?
11 lip 17:09
. :
x1 − − − ciągi długości '1' i są to:
0, 1, 2,
x2 − − − ciągi długości '2' i spełniające warunki to:
02, 10, 11, 12, 20, 21, 22
Ojjjj... długa droga Ciebie czeka aby kampania wrześniowa nie zakończyła się klęską.
11 lip 20:31
kerajs:
Obawiam się, że nie zrozumiałeś co napisałem. Przez Xn rozumiem liczbę n−elementowych ciągów
klasy X .
X1 to ciągi jednoelementowe klasy X. To: 0, 1 i 2 , a stąd X1=3
X2 to ciągi dwuelementowe klasy X. To: 02, 10, 11, 12, 20, 21 i 22 , a stąd X2=7 . Zamiast
wypisywać można było odjąć od 32 możliwych dwuelementowych ciągów te zabronione, czyli 00 i
01.
11 lip 20:31
nicck: @kerajs
Ok dzięki. Rozumiem, że to co tutaj podałeś :Xn=2Xn−1+Xn−2 to jest wzór rekurencyjny do tego
zadania?
@ . :
Tobie również dziękuje za pomoc. Dziękuje również za dobrą rade:"Ojjjj... długa droga Ciebie
czeka aby kampania wrześniowa nie zakończyła się klęską."
11 lip 21:25
wredulus_pospolitus:
tak ... to jest wzór rekurencyjny do tego zadania ... pytanie brzmi −−− czy jesteś w stanie
zrozumieć w jaki sposób do tego wzoru można dojść
11 lip 22:15
nicck: @wreduluspospolitus: No właśnie tu jest pies pogrzebany. Jak do tego dojść? Nie jak
rozwiązać? Tylko dojść? Jak ustalić że tutaj pierwszy warunek początkowy wygląda tak x1 = 0,
1, 2,, a nie inaczej?
11 lip 23:07
wredulus_pospolitus: Jaki kierunek studiujesz?
a jak 'inaczej' może być? Jakie inne ciągi długości '1' mogłyby być
12 lip 00:05
nicck : @wreduluspospolitus: Informatykę.
Raczej myślałem że powinny tam być ciągi o dł.2. Bo skoro pisze w zadaniu że interesują nas
wiadomości , w których nie występują konfiguracje 00 i 01 to założyłem raczej że to powinny
być ciągi 2−elementowe.
12 lip 10:55
wredulus_pospolitus:
to błędnie założyłeś ...
no to jako student informatyki niestety musisz dogłębnie pojąć sposób myślenia (kombinowania) w
tego typu zadaniach.
Dlatego polecam Ci, abyś przy tym zadaniu 'pokombinował' w jaki sposób stworzyć wzór
rekurencyjny.
Jeżeli chcesz ... możesz tutaj przedstawić swój tok myślenia (tworzenia) tegoż wzoru.
12 lip 13:15
wredulus_pospolitus:
dodatkowo treść zadania mówi o tym, że NIE INTERESUJĄ nas wiadomości zawierające 00, 01.
12 lip 13:17
jc: Do rachunków dokładnych chyba najlepszy jest zacytowany wzór rekurencyjny.
nicck, zachęcam do samodzielnego uzasadnienia wspomnianego wzoru.
wynik = 1466015503703
12 lip 14:08
jc: ... = 2222142093424997
12 lip 14:13
nicck: Takie pytanie jeszcze odnośnie tych wyrazów początkowych. Pierwszy wyraz to X1 = 3 i składa
się z cyfr 0, 1, 2. Natomiast drugi wyraz X2 = 7 i składa sie z 02, 10, 20, 11, 22, 12, 21.
Po co w takim bądź razie jest nam potrzebny wyraz początkowy X1, skoro on zawiera cyfry
0,1,2, a nie zostajemy tylko przy wyrazie X2, który już zawiera jakieś kombinacje cyfr
podanych w zadaniu(0,1,2).
12 lip 16:54
jc: wzór masz taki: xn+1= 2xn +xn−1.
aby znaleźć x3, potrzebujesz x1 i x2.
x3 = 2*7+3 = 17
Można też przyjąć: x0=1, x1=3
(mamy tylko jeden ciąg o długości 0 − pusty napis).
Wtedy x2=2*3+1 = 7.
Pomyśl, jak uzyskać wzór rekurencyjny.
Przy okazji zauważyłem, że znów coś źle wpisałem (tym razem x1)
x40=2470433131948081
12 lip 17:06
jc: Wzór rekurencyjny można pewnie uzyskać na różne sposoby.
Ja rozpatrzyłem 3 rodzaje napisów: kończące się zerem, jedynką, dwójką.
12 lip 17:10
nicck: Jeżeli miałbym odwoływać się do tego wzoru, który został podany an = 2an−1+an−2 to
dlaczego tak? Dlatego że to rekurencja, a więc odwołujemy się do ostatniej "kopii" czyli w tym
przypadku do wyrazu a2 = 7, a potem do przedostatniej czyli a1 = 3. Napis 2an−1 sugeruje
że w tym wypadku odwołujemy się do wyrazu a2, czyli do ciągu 2−elementowego o długości 7. I
zostaje nam jeszcze pierwszy wyraz czyli a1 = 3. To jest ciąg o długości 3 ale składający się
z pojedynczych elementów dlatego jest an−2. Reasumując ten zapisz 2an−1 odwołuje się do
wyrazu a2, który jest ciągiem 2−elementowym o dł.7, natomiast to an−2 odwołuje się do
wyrazu a1, który jest ciągiem 1−elementowym o dł. 3.
12 lip 17:30
jc: Twój ciąg rekurencyjny to ciąg liczb mówiących ile mamy pewnych napisów.
x0 = 1, mamy jeden pusty napis
x1 = 3, mamy 3 napisy o długości 1: 0, 1, 2
x2 = 7, mamy 7 dopuszczalnych napisów o długości 2: 01, 02, 11, 12, 20, 21, 22
wzór rekurencyjny : x0 = 1, x1=3, xn+1=2xn+xn−1
oczywiście można by podać rekurencję, która by mówiła, jak przejść od jednego zbioru
napisów do kolejnego (jeśli napis kończy się na 0 dopisz 2, jeśli napis kończy się na 1 lub 2,
dopisz 0, 1 lub 2)
{ } → {0, 1, 2} →{02, 10, 11, 12, 20, 21, 22}
→ {020, 021, 022, 102, 110, 111, 112, 120, 121, 122, 202, 210, ..., 222}
12 lip 18:27
nicck: ok. dzięki za pomoc. Teraz spróbuje samodzielnie sobie to wszystko w głowie ułożyć. Dziękuje.
12 lip 18:52