Prostopadłość w przestrzeni
uczeń geometrii przestrzennej: Uzasadnij że w prostopadłościanie o krawędziach podstawy 3 i 5 i wysokości 4 przekątne są
prostopadle. Jak to zrobić? Twierdzenie o 3 prostych z tego działu ale jak robię rzuty
przekątnych na plaszyczne podstawy to wcale nie widzę że te rzuty są prostopadle
6 lip 13:11
wredulus_pospolitus:
Skoro podstawą jest PROSTOKĄT (który nie jest kwadratem), to rzuty przekątnych na płaszczyznę
podstawy NIE BĘDĄ prostopadłe

Nie ma takiej możliwości.
6 lip 13:40
wredulus_pospolitus:

zauważ, że zaznaczony trójkąt jest trójkątem prostokątnym, równoramiennym ... i teraz ... albo
z długości boków (pamiętaj, że przekątne przecinają się w połowach swych długości) bądź z
kątów wykażesz, że są one prostopadłe
6 lip 13:46
uczeń geometrii przestrzennej: No właśnie nie widzę co dalej 😭
6 lip 14:54
Mila:

1) W ΔADH:
Z tw. Pitagorasa AH=5
AH=AB
2)
Rozważmy przekątne: AG i HB
ΔBAH − Δprostokątny równoramienny ponieważ krawędź
AB ⊥(pł. ADHE ) i przebija ją w punkcie A to jest prostopadła do każdej prostej z (pł.ADHE)
przechodzącej przez punkt A.
(Na rysunku masz AD, AH,AE)
AB⊥AH z T
3⊥
|HB|=5
√2=|AG|
AP=PH
Oczywiście można HB obliczyć z tw. Pitagorasa w ΔHDB, prostopadłość HD i DB wynika z def.
prostopadłościanu i T
3⊥
HD⊥(pł. ABCD) to HD⊥DB − (T
3⊥)
3)
I teraz np. Tw. odwrotne do tw. Pitagorasa w ΔAPH
Dokończ
Jeśli masz pytanie , to pisz.
6 lip 16:25
6 lip 16:39
k:
Przekrój ABGH jest kwadratem bo |AB|=|AH|=|BG|=|GH|=5
Przekątne kwadratu są prostopadłe
koniec dowodu
6 lip 19:10
Mila:
Wydawało mi się, że autor chciał "widzieć" twierdzenie o 3 prostopadłych. (T3⊥)
Mogli dać trudniejszy przykład.
Chyba, że to sama napisałaś zadanie koleżanko z 19:10.
6 lip 23:02
an: Z treści zadania moim zdaniem wynika, że wszystkie przekątne są między sobą prostopadłe
co nie jest prawdą czy nie należy tego zamieścić w odpowiedzi
7 lip 11:19
Mila:
Masz rację an. Uczeń nic już nie pisze.
Nie wiadomo czy treść jest dokładnie taka jak napisał.
Ma podpowiedzi, w tym w geogebrze, a k podpowiada, że wystarczy spojrzeć na odpowiedni
przekrój.
7 lip 16:45
uczeń geometrii przestrzennej: Dziękuję Mila. Sprawdź jak możesz później moje 3 nowe tematy
8 lip 15:30