Oblicz całkę krzywoliniową nieskierowaną
xdd: Obliczyć ∫k 2x+1/y+1 gdy k jest odcinkiem o końcach (1,2) (3,6)
y=2x, x∊<1,3>
x=t
y=2t, t∊<1,3>
∫13 2t+1/2t+1*√12+22dt=2√5
Czy jest dobrze?
4 lip 09:15
jc: Masz 1/y, wstawiasz y=2t, piszesz 1/2 t. Powinno być 1/(2t).
To przejście do całki.
Ale dalej też dziwnie. Dlaczego przez pierwiastek mnożysz tylko 1?
Twój wynik sugeruje jednak coś innego.
Wydaje mi się, że kolejność działań znasz tylko Ty w czasie liczenia.
2+3*5 = ? kalkulator prosty powie 25, umowy dadzą 17, a dla Ciebie ile to jest?
4 lip 09:39
xdd: | | 2x+1 | |
Sorry ta całka ma tak wygladać ∫k |
| |
| | y+1 | |
y=2x, x∊<1,3>
x=t
y=2t, t∊<1,3>
4 lip 10:17
jc: Teraz wynik jest oczywisty: 2√5.
Przy okazji, zarówno kreska ułamkowa, jak i pierwiastek wprowadzają niewidoczne nawiasy.
∫k (2x+1)/(y+1) = ∫13 (2t+1)/(2t+1) √5 dt
Nie bać się nawiasów!
4 lip 10:24