Permutacje
Ola: Ile jest różnych liczb siedmiocyfrowych o niepowtarzających się cyfrach należących do zbioru
{0,1,2,3,4,5,6} i jednocześnie podzielnych przez 4?
Ja zrobiłam to zadanie tak: 5!•3+5!+(4!)
2+4!•8=1248, a w odpowiedziach jest napisane:
4•5!+8•(5!−4!)=1248. Dlatego chciałam zapytać, w celu poszerzenia rozumowania, jakim sposobem
należałoby rozwiązać to zadanie, aby ułożyć na jego podstawie następujące działanie:
4•5!+8•(5!−4!)=1248?
Z góry dziękuję
4 lip 01:54
kerajs:
4•5!
Wśród dwóch ostatnich cyfr jest 0 (to CZTERY układy: 20, 40, 60, 04) a pozostałe cyfry są
dowolne (5!)
8•(5!−4!)
Wśród dwóch ostatnich cyfr nie ma cyfry 0 (to OSIEM układów: 12, 16, 24, 32, 36, 52,56, 62) a
pozostałe cyfry są dowolne (5!), lecz należy odjąć układy zaczynające się cyfrą 0 (4!)
4 lip 07:49
Ola: 4•5! już rozumiem, chociaż sama bym na to w życiu nie wpadła, bo zawsze rozdzielałam w
obliczeniach każdą cyfrę osobno, a tu należało potraktować dwie jako jedną.
Gorzej już mi idzie analiza drugiej części. Jeśli mamy 8 układów, to wychodzi mi jedynie
4•4!•8=32•4!
I wtedy 4•5!+32•4!=1248
Jak z tych 8 układów utworzyć 8•(5!−4!)? Z góry dziękuję
4 lip 11:14
Ola: Już chyba rozumiem. 8•5! to przypadek z możliwym ,,0" na początku, tak jak byśmy liczyli np.
kody PIN. I wówczas należy utworzyć dodatkowy przypadek nieistniejący w żadnej liczbie, czyli
zaczynający się tylko na ,,0" i go zabrać od 8•5!.
4 lip 11:25
Ola: Swoją drogą wydaje mi się, że najkorzystniej w tym przykładzie byłoby wybrać sposób, dzięki
któremu wystarczyłoby utworzyć jedynie dwa przypadki, czyli 4•5!+32•4!. Tutaj nic nie stało na
przeszkodzie, żeby od razu wykluczyć ,,0", a nie dopiero w trzecim dodatkowym przypadku.
4 lip 11:29
4 lip 11:57