matematykaszkolna.pl
Zdarzenia niezależne mi6: Takie pytanko mam do zadania: "Rzucamy trzema identycznymi monetami. Niech A, B i C oznaczają następujące zdarzenia losowe: A — wypadnie dokładnie jeden orzeł, B — wypadną co najmniej dwie reszki, C — wypadnie taki sam rezultat w co najmniej dwóch rzutach.a) Oblicz prawdopodobieństwa zajścia zdarzeń A i B i C.b) Sprawdź, czy zdarzenia A, B i C są parami niezależne. Jeżeli są zależne, wyznacz prawdopodobieństwa warunkowe ich zajścia." Jaka będzie |Ω|? 18 czy 34? To trzeba dodać 12+12+12, czy pomnożyć 12*12*12
3 lip 16:52
ite: zbiór zdarzeń elementarnych Ω to w tej sytuacji zbiór wszystkich możliwych wyników rzutu trzema monetami, a moc tego zbioru oznaczona przez |Ω| to ilość wszystkich możliwych wyników a więc nie będzie to 1/8 ani 3/4, wyników jest więcej
3 lip 17:01
mi6: To jak to policzyć?
3 lip 17:04
mi6: Ale jak więcej? Przecież dla każdej monety jest po połowie 12(albo orzeł albo reszka), wiec jak więcej? Rozwiń to.
3 lip 18:13
mi6: Czy tak dużo wymagam zadając to pytanie? Nie pytałbym gdybym wiedział
3 lip 18:51
: 23=8
3 lip 21:04
ite: O 18:13 podajesz prawdopodobieństwo wyrzucenia np. orła w rzucie jedna monetą, ono rzeczywiście
 1 
wynosi

.
 2 
Natomiast symbol |Ω| oznacza coś zupełnie innego. Przy pojedynczym rzucie monetą zbiór zdarzeń elementarnych Ω składa się z dwóch elementów: wyrzucenie orła − O i wyrzucenie reszki − R. Czyli Ω = {O,R}. Natomiast |Ω| to moc tego zbioru, jest równa ilości jego elementów i wynosi 2. Czyli |Ω| = 2. Zdarzenie (nazwijmy je O) sprzyjające otrzymaniu orła jest jedno, więc |O| = 1.
 |O| 1 
I stąd prawdopodobieństwo wyrzucenie orła wynosi P(O) =

=

.
 |Ω|  2 
3 lip 21:08
ite: W podanym zadaniu rzucamy trzema monetami (przyjmijmy model, w którym rzucamy nimi po kolei). W rzucie pierwszą może wypaść orzeł lub reszka → 2 możliwości. Wynik rzutu drugą to też 2 możliwości, to samo z trzecią. Zbiór zdarzeń elementarnych w takim modelu to np. (O,R,R), (O,O,R), (R,R,R) itd. Ile jest różnych wyników = różnych zdarzeń czyli ile wynosi |Ω| ? Wymnażamy ilość wyników dla każdej monety, więc |Ω| = 2*2*2 Teraz sprawdzamy, jakie zdarzenia elementarne sprzyjają zdarzeniu A — wypadnie dokładnie jeden orzeł: (O,R,R), (R,O,R), (R,R,O)
 3 
Jest ich trzy, więc |A| = 3 i P(A)=

.
 8 
3 lip 21:23
mi6: Dziękuje.
4 lip 12:56