Zdarzenia niezależne
mi6: Takie pytanko mam do zadania:
"Rzucamy trzema identycznymi monetami. Niech A, B i C oznaczają następujące zdarzenia losowe:
A — wypadnie dokładnie jeden orzeł, B — wypadną co najmniej dwie reszki, C — wypadnie taki sam
rezultat w co najmniej dwóch rzutach.a) Oblicz prawdopodobieństwa zajścia zdarzeń A i B i C.b)
Sprawdź, czy zdarzenia A, B i C są parami niezależne. Jeżeli są zależne, wyznacz
prawdopodobieństwa warunkowe ich zajścia."
Jaka będzie |Ω|? 18 czy 34? To trzeba dodać 12+12+12, czy pomnożyć
12*12*12
3 lip 16:52
ite:
zbiór zdarzeń elementarnych Ω to w tej sytuacji zbiór wszystkich możliwych wyników rzutu trzema
monetami,
a moc tego zbioru oznaczona przez |Ω| to ilość wszystkich możliwych wyników
a więc nie będzie to 1/8 ani 3/4, wyników jest więcej
3 lip 17:01
mi6: To jak to policzyć?
3 lip 17:04
mi6: Ale jak więcej? Przecież dla każdej monety jest po połowie 12(albo orzeł albo reszka),
wiec jak więcej? Rozwiń to.
3 lip 18:13
mi6: Czy tak dużo wymagam zadając to pytanie? Nie pytałbym gdybym wiedział
3 lip 18:51
:
23=8
3 lip 21:04
ite:
O 18:13 podajesz prawdopodobieństwo wyrzucenia np. orła w rzucie jedna monetą, ono rzeczywiście
Natomiast symbol |Ω| oznacza coś zupełnie innego. Przy pojedynczym rzucie monetą zbiór zdarzeń
elementarnych Ω składa się z dwóch elementów: wyrzucenie orła − O i wyrzucenie reszki − R.
Czyli Ω = {O,R}.
Natomiast |Ω| to moc tego zbioru, jest równa ilości jego elementów i wynosi 2.
Czyli |Ω| = 2.
Zdarzenie (nazwijmy je O) sprzyjające otrzymaniu orła jest jedno, więc |O| = 1.
| | |O| | | 1 | |
I stąd prawdopodobieństwo wyrzucenie orła wynosi P(O) = |
| = |
| . |
| | |Ω| | | 2 | |
3 lip 21:08
ite:
W podanym zadaniu rzucamy trzema monetami (przyjmijmy model, w którym rzucamy nimi po kolei).
W rzucie pierwszą może wypaść orzeł lub reszka → 2 możliwości. Wynik rzutu drugą to też 2
możliwości, to samo z trzecią.
Zbiór zdarzeń elementarnych w takim modelu to np. (O,R,R), (O,O,R), (R,R,R) itd.
Ile jest różnych wyników = różnych zdarzeń czyli ile wynosi |Ω| ? Wymnażamy ilość wyników dla
każdej monety, więc
|Ω| = 2*2*2
Teraz sprawdzamy, jakie zdarzenia elementarne sprzyjają zdarzeniu A — wypadnie dokładnie jeden
orzeł:
(O,R,R), (R,O,R), (R,R,O)
| | 3 | |
Jest ich trzy, więc |A| = 3 i P(A)= |
| . |
| | 8 | |
3 lip 21:23
mi6: Dziękuje.
4 lip 12:56