ciągi
Ulusia :): A)Trzeci wyraz ciagu arytmetycznego jest równy 25, a czwarty 28. Wyznacz ósmy wyraz tego ciagu
B) Wyraz ogólny ciagu (an) wyraza sie wzorem an=√3n−10. wykaz ze jest to ciag arytmetyczny
8 mar 08:57
Julek:
a3 = 25
a4 = 28
r = a4 − a3 = 28 − 25 = 3
a3 = a1 + 2r
25 = a1 + 6 ⇒ a1 = 19
a8 = 19 + 21 = 40
8 mar 11:07
Julek:
B)
a
n =
√3n − 10
arytmetyczny, kiedy w ciągu (a,b,c) występuje zależność
c = 2b−a
więc...
(n;n+1;n+2)
√3(n+2) − 10 = 2
√3(n+1) − 20 −
√3n + 10
√3n + 2
√3 = 2
√3n + 2
√3 −
√3n
po skróceniu wychodzi
0 = 0, więc tożsamość... prawda dla każdego n∊N

Udowodnione
8 mar 11:11