wartości własne
m: Dane jest odwzorowanie f : R2→R2 postaci: f : (x, y) → (x + y, 3x − y). Wartościami własnymi
f są:
3 lip 15:56
jc: Szukasz wektora (x,y)≠(0,0) takiego, że f(x,y) = k(x,y) dla pewnego k.
x+y=kx
3x−y=ky
Znajdź k dla którego układ równań ma niezerowe rozwiązanie, a potem znajdź to rozwiązanie.
3 lip 20:59
m: Czyli x i y po lewej i prawej, to to samo?
Czyli wychodzi:
x(k2 − 4)=0
x = 0 lub k = 2 lub k = −2
y = 0 x = y y =−3x
I co dalej?
4 lip 15:47
mat: macierz przeksztacenia
M = [ 1 1]
[3 −1]
i tandardowo det(M−λI) = 0 −−−> λ =
4 lip 15:52
m: Skąd się biorą te liczby w macierzy?
λ = 2 lub λ = −2
i co dalej?
5 lip 14:17
mat: bo przekształcenie miales
1x+1y oraz 3x − 1y
6 lip 11:16
wredulus_pospolitus:
pytasz się jak powstała macierz M

z funkcji
f(x,y) −> (
x +
y,
3x +
−y)
M = [
1 1]
[
3 −1]
6 lip 11:37
m: Czyli wartościami własnymi jest 2 i −2?
6 lip 14:16
jc: m, dobrze policzyłeś (zaraz na początku). Możemy sprawdzić;
x=y=1, k=2
1+1 = 2*1
3*1−1=2*1
ok
x=1, y=−3, k=−2
1−3=−2*1
3*1−(−3)=6=−2*(−3)
ok
6 lip 14:40