baza, wektory
m: W bazie {(1,1,1), (−1,1,1), (1,−1,1)} wektor (2,4,1) jakie ma współrzędne?
3 lip 13:47
jc: Rozwiązujesz równanie
x(1,1,1) + y(−1,1,1) + z(1,−1,1)=(2,4,1)
i gotowe.
Inaczej:
(1/2) [(1,1,1) − (−1,1,1)] = (1,0,0)
(1/2) [(1,1,1) − (1,−1,1)] = (0,1,0)
(1/2) [(−1,1,1)+(1,−1,1)] = (0,0,1)
Dlatego
(a,b,c) = a(1,0,0)+b(0,1,0)+c(0,0,1)=
| a+b | | c−a | | c−b | |
| (1,1,1) + |
| (−1,1,1)+ |
| (1,−1,1) |
| 2 | | 2 | | 2 | |
Teraz podstaw (a,b,c)=(2,4,1).
3 lip 14:28
m: rozwiązałam to za pomocą układu z trzema niewiadomymi używając tego równania:
x(1,1,1) + y(−1,1,1) + z(1,−1,1)=(2,4,1)
| | 1 | | 5 | |
i wtedy wychodzi x=4, y=− |
| , z=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 5 | |
Czyli wektor ma współrzędne: (4, − |
| , − |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Czy to jest rozwiązanie? Tak się to zapisuje?
3 lip 15:03
jc: x+y−z=4, a u Ciebie 4−1/2+5/2=6.
3 lip 15:13
m: | | 1 | | 3 | |
Ok, czyli (3, − |
| , − |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
3 lip 15:34