Wariacje
Ola: Na parterze wieżowca mającego 8 pięter do windy wsiada 5 osób. Na ile sposobów te osoby mogą
wysiąść na piętrach, jeśli:
a) każda z tych osób wybiera piętro dowolnie,
b) każda z tych osób wysiada na czwartym, piątym lub szóstym piętrze,
c) żadne dwie osoby nie wysiadają na tym samym piętrze,
d) co najmniej jedna osoba wysiada na siódmym piętrze.
Pomijamy kolejność wysiadania z windy na poszczególnych piętrach.
Wiem, że prawidłowe rozwiązanie tego zadania to:
a) 58
b) 53
c) 8•7•6•5•4
d) 58−57
Nie rozumiem tylko co oznacza w tym zadaniu zdanie: ,,Pomijamy kolejność wysiadania z windy na
poszczególnych piętrach."? Według mnie oznacza to, że należałoby wykonać wariacje bez
powtórzeń. Czy może należałoby inaczej zinterpretować to zdanie?
Z góry dziękuję.
3 lip 11:03
Ola: Edit: a) 85
b) 83
c) 8•7•6•5
d)85−75
(bo ludzie się ,, ruszają", a piętra nie)
3 lip 11:06
Ola: A może to zdanie: ,,Pomijamy kolejność wysiadania z windy na poszczególnych piętrach" oznacza,
że pomijamy kolejność jedynie w takich 8 przypadkach: (1,1,1,1,1) (2,2,2,2,2) (3,3,3,3,3)
(4,4,4,4,4) ... (8,8,8,8,8) ?
3 lip 11:52
ite:
a) OK
pięć osób to pięć decyzji, każda osoba wybiera jedną z ośmiu możliwości
8*8*8*8*8 = 85
b) nadal pięć decyzji, ale każda osoba ma już tylko trzy możliwe piętra do wyboru;
to na ilu piętrach zatrzymuje się winda przestaje mieć znaczenie
3*3*3*3*3 = 35
3 lip 11:58
ite:
c) pięter jest więcej niż osób, więc ostatnia osoba też podejmuje decyzję,
wybiera jedno z czterech pięter na których nikt wcześniej nie wysiadł
8•7•6•5•4
3 lip 12:02
Ola: Ite, dziękuję. Zastanawia mnie jeszcze, jak mamy rozumować to zdanie: ,,Pomijamy kolejność
wysiadania z windy na poszczególnych piętrach"? Czy może to oznacza tylko tyle, że pomijamy
kolejność jedynie w takich 8 przypadkach: (1,1,1,1,1) (2,2,2,2,2) (3,3,3,3,3)
(4,4,4,4,4) ... (8,8,8,8,8) ?
Z góry dziękuję.
3 lip 12:10
ite:
d) ze zdarzenia przeciwnego (nikt nie wysiadł na tym piętrze) jest OK
85−75
Zdanie: "Pomijamy kolejność wysiadania z windy na poszczególnych piętrach." dotyczy kolejności
dojeżdżania do pięter.
Czyli interesuje nas tylko, że osoba A wysiadła na konkretnym piętrze, a nie czy dojechała tam
jako pierwsza, czy może była ostatnią wysiadającą z windy.
3 lip 12:11
Ola: Ite, ja to rozumiem tak. Mając np. 2 osoby Jacka i Zosię i 3 piętra stosując ten sam sposób,
czyli 32=9 utworzymy 9 możliwości (Jacek, Zosia):
(1,2),(1,3),(1,1),(2,1),(2,3),(2,2),(3,1),(3,2),(3,3), czyli wygląda na to, że jednak
interesuje nas to czy Zosia czy Jacek dojechał jako pierwszy, co według mnie opisują np. te
dwa przypadki: (1,2) i (2,1)
3 lip 12:20
ite:
a) Eta (czy odpoczywa teraz gdzieś pod palmami?)
kiedyś obrazowo to wytłumaczyła, ale nie mogę znaleźć linku
każda z pięciu osób wybiera jedno z ośmiu pięter dowolnie ≡ piętraosoby
czyli osoby wieziemy na piętra
3 lip 12:21
Ola: Ite, ja to zdanie: ,,Pomijamy kolejność wysiadania z windy na poszczególnych piętrach."
rozumiem tak. Mając np. 2 osoby Jacka i Zosię i 3 piętra stosując ten sam sposób,
czyli 32=9 utworzymy 9 możliwości (Jacek, Zosia):
(1,2),(1,3),(1,1),(2,1),(2,3),(2,2),(3,1),(3,2),(3,3), czyli wygląda na to, że jednak
interesuje nas to czy Zosia czy Jacek dojechał jako pierwszy, co według mnie opisują np. te
dwa przypadki: (1,2) i (2,1).
3 lip 12:36
ite:
to rozpisanie 32=9 wygląda trochę inaczej
Jacek stoi przed budynkiem i trzyma tabliczkę | 3 |, co oznacza, że dziś rano wysiadł na
trzecim piętrze,
obok (w dowolnym miejscu) stoi Zosia i trzyma napis | 1 |.
Nas interesuje, kto na które piętro dojechał, więc to co oznaczyłaś (1,1),
to jest sytuacja: Zosia trzyma napis | 1 |, Jacek też trzyma napis | 1 |
i dlatego (1,1) pojawia się tylko raz!
Gdyby kolejność dojechania miała znaczenie to taka sytuacja musiałaby się pojawić dwa razy.
3 lip 12:40
Ola: Czyli na początku dobrze napisałam, że w naszym zadaniu to oznacza tylko tyle, że pomijamy
kolejność jedynie w takich 8 przypadkach: (1,1,1,1,1) (2,2,2,2,2), (3,3,3,3,3), (4,4,4,4,4)
... (8,8,8,8,8) ?
3 lip 12:51
ite:
sytuacja (1,2) → Zosia trzyma napis | 1 |, Jacek trzyma napis | 2 |
(2,1)→ Zosia trzyma napis | 2 |, Jacek trzyma napis | 1 |
to są różne sytuacje, bo kto inny dojechał na drugie piętro,
ale to, gdzie winda zatrzymała się najpierw, nie jest uwzględnione
3 lip 12:54
ite:
W tym zadaniu i sposobie liczenia pomijamy kolejność wysiadania we wszystkich przypadkach, bez
względu na wybór pięter.
Nie zajmuję się uczeniem, więc nie umiem tego skuteczniej wyjaśnić, może ktoś, kto uczy wesprze
moje tłumaczenie?
3 lip 12:58
Ola: Chyba już trochę bardziej rozumiem, że np. (Adam,Basia,Celina,Dorota,Ela) (1,1,2,3,4) też byśmy
musieli wypisać 2 razy, bo nie wiadomo kto wysiądzie najpierw na pierwszym piętrze: Adam czy
Basia. I ponadto nie interesuje nas też czy najpierw wysiądzie Celina Dorota czy Ela na swoich
różnych piętrach, interesuje nas tylko to, że wysiądą na danym numerze piętra.
A tak z ciekawości dla lepszego zrozumienia zapytam jeszcze czy da się to zadanie rozwiązać,
uwzględniając kolejność wysiadania z windy na poszczególnych piętrach i jeśli tak, to jak
należałoby to zrobić − chociaż na jednym dowolnym podpunkcie a)b)c) lub d)?
Z góry dziękuję.
3 lip 13:18
ite:
Dokładnie tak jak piszesz, nie bierzemy pod uwagę, czy winda najpierw zawiozła Elę na samą
górę, potem zjechała dla Adama na I p. i wróciła na III p., żeby mogła wysiąść Dorota.
Mamy tylko przypisanie
Gdybyśmy chcieli jeszcze dodatkowo uwzględnić kolejność wychodzenia z windy, to trzeba by
jeszcze dodać jeden wers → kolejność ale w tym edytorze się nie da tego zapisać.
Można to jednak obliczyć, ustalając, kto wychodzi pierwszy.
Wtedy zapis (A B C D E ) może oznaczać, że Ela wychodzi pierwsza, po niej Dorota itd.
A tę kolejność można permutować na 5! sposobów.
3 lip 14:23
Ola: Dobrze, dziękuję bardzo
3 lip 15:09