Równanie krzywej
Fairy and Devil:
Znajdz równanie krzywej będących zbiorem środków wszystkich cięciw paraboli
y2=2x i przechodzących przez punkt (1,0)
2 lip 14:09
2 lip 16:48
Mila:

prosta AB: y=ax+b, x≥0, P∊prostej
y=ax−a ⇔y=a(x−1)
Punkty wspólne z parabolą y
2=2x
a
2(x−1)
2=2x
a
2x
2−2(a+1)x+a
2=0
Δ≥0 ( Jeden środek już mamy − to punkt P)
Δ=4(a+1)
2−4a
4>0
Nie szukamy rozwiązań lecz skorzystamy z wzorów Viete'a , aby obliczyć wsp. środków cięciw
| y1+y2 | | ax1−a+ax2−a | | a(x1+x2)−2a | | a(x1+x2) | |
| = |
| = |
| = |
| −a |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Zbiór punktów:
| | (a+1) | | a(a+1) | | 1−√5 | | 1+√5 | |
< |
| , |
| −a> dla a∊< |
| , |
| > |
| | a2 | | a2 | | 2 | | 2 | |
y
2=x−1 ?
może jakiś błąd rachunkowy zdarzył się. Sprawdź rachunki.
2 lip 18:47
Fairy and Devil:
Dziękuje bardzo. Sprawdzę.
3 lip 01:36
: a2x2−2(a
2+1)x+a2=0
ale dalej wychodzi, że 2a
2≥−1
3 lip 10:40
Mila:
Dziękuję za poprawkę, zgubiłam dwójkę w potędze. Brak precyzji z mojej strony.
Δ jest nieujemna dla każdego a∊R.
Zaraz będę poprawiać. A może autor poprawi rachunki? Metoda pozostaje.
3 lip 15:15
małoletni Fairy:
Można też tak:
y
2=2x , x≥0 i P(1,0)∊k
| | y+a | |
k: y=ax−a ⇒ x= |
| , a≠0 |
| | a | |
ay
2−2y−2a=0 Δ= 4+8a
2 >0
| | y1+y2 | | 1 | | x1+x2 | | 1 | |
|
| = |
| to |
| = |
| +1 |
| | 2 | | a | | 2 | | a2 | |
| | 1 | | 1 | |
Zbiór środków cięciw z treści zad : < |
| +1, |
| > dla a≠0 |
| | a2 | | a | |
należy do paraboli
y2= x−1
Rysunek jak u
Mili
3 lip 18:30
Mila:
W moim rozwiązaniu po usunięciu usterki :
1)
a)
Prosta AB: y=ax+b, x≥0, P=(1,0)∊prostej
y=ax−a ⇔y=a(x−1)
a≠0
b) Dla a= 0 nie ma puntu przecięcia
Mamy prostą x=1, która ma dwa punkty przecięcia z podaną parabolą
(1,0) − środek cięciwy
Punkty wspólne z parabolą y
2=2x
a
2(x−1)
2=2x
a
2x
2−2(a
2+1)x+a
2=0
Δ=4(a
2+1)
2−4a
4
Δ≥0
(a
2+1)
2−a
4≥0
(a
2+1−a
2)*(a
2+1+a
2)≥0
2a
2+1>0 dla a∊R
2) Współrzędne środków cięciw:
| x1+x2 | | 2(a2+1) | | a2+1 | |
| = |
| = |
| |
| 2 | | 2a2 | | a2 | |
| y1+y2 | | ax1−a+ax2−a | | a(x1+x2)−2a | |
| = |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
Zbiór środków cięciw:
| | 1 | | 1 | |
{(1+ |
| , |
| ),(1,0)}, a≠0 |
| | a2 | | a | |
Teraz spróbuj sam ustalić wzór krzywej
4 lip 15:02