wartość bezwzględna, parametr
adriana: Wyznacz wszystkie wartości parametru p, dla których poniższe równanie ma nieskończenie wiele
rozwiązań:
|x−3|+|x+p|=4
28 cze 21:28
28 cze 23:27
aa:
p∊{−1,7}
28 cze 23:44
Min. Edukacji: p=1
29 cze 08:30
. :
@aa poprawka − p∊ { − 7, 1}
29 cze 11:33
aa:
Słuszna uwaga

|x+p|
p∊{−7,1}
29 cze 15:14
aa:

|x+p|=4−|x−3|
y= 4−|x−3|
Nieskończenie wiele rozwiązań
dla p=1 lub p= −7
y=|x+1|
y= |x+7|
29 cze 15:23
Mila:

|x−3|+|x+p|=|3−x|+|x+p|≥|3−x+x+p|=|3+p|
1)
|3+p|=4⇔
3+p=4 lub 3+p=−4
p=1 lub p=−7
2)
f(x)=
|x−3|+|x+1|
|x−3|+|x+1|=4
x∊<−1,3>
lub
g(x)=
|x−3|+|x−7|
|x−3|+|x−7|=4
....
30 cze 16:39