nierównosc
unde: Czy nierówność tg2x + tg22x + ctg23x > 1 jest prawdziwa dla x z dziedziny?
28 cze 13:11
getin:
Tak
29 cze 14:50
unde: A jak to wykazać?
29 cze 15:37
Fairy and Devil:
Próbowałbym to przekształcać
| | 2tgx | | 4tg2x | |
tg2x= |
| wtedy tg2x= |
| |
| | 1−tg2x | | 1−2tg2x+tg4x | |
| | 1 | | 1 | |
ctg3x= |
| wtedy ctg23x= |
| |
| | tg3x | | tg23x | |
| | tg2x+tgx | | tgx(3−tg2x) | |
tg3x= tg(2x+x) = |
| to po przeksztalceniach = |
| |
| | 1−tg2x*tgx | | 1−3tg2x | |
| | tg2x(9−6tg2x+9tg4x) | |
tg23x= |
| |
| | 1−6tg2x+9tg4x | |
| | 1−6tg2x+9tg4x | |
ctg23x= |
| |
| | 9tg2x−6tg4x+9tg6x | |
Teraz trzeba byloby to dodac do siebie ,ale to chyba będzie trochę kosmos
29 cze 22:31
Fairy and Devil: w tg23x jest bład
powinno być {tg2x(9−6tg2x+tg4x} w liczniku
to w ctg23x mianownik będzie wyglądał tak
9tg2x−6tg4x+tg6x
Teraz powinno byc dobrze ale jescze raz sprawdz sam
29 cze 22:40
jc: Może lepiej wykazać ogólniejszą nierówność:
tg
2a+tg
b+ctg
2(a+b) ≥ 1
od obu stron odejmujemy 1 i podstawiamy
x=u+v, y=u−v
Mianownik ≥ 0, licznik = (3u
2−1)
2 + 6u
2v
2 + v
4+2v
2 ≥ 0
29 cze 23:28
unde: Dzieki dodałem to na kartce ale wyszedł mi az tg
12x i nie za duzo mi sie zredukowało
niestety
29 cze 23:39