Ciągi zadane rekurencyjnie
pati: Takie zadanko o ciągach zadanych rekurencyjnie.
https://ibb.co/4ssbKDv
Zastanawiam się czy istnieje jakiś w miarę prosty sposób, żeby to policzyć szybciej, niż
wyznaczać każdą wartość po kolei. Tutaj te wartości docelowe nie są duże, więc pewnie chodzi
o to, żeby kolejno je policzyć, ale co w sytuacji, gdyby to były np. wyrazy pięćdziesiąte?
27 cze 20:05
27 cze 20:55
Adamm: Można inaczej, sprowadzając do równania drugiego stopnia
bn+1 = 2an+1−9an
an+2 = 6an+1−9an
an = A3n+Bn3n
etc.
28 cze 11:12
Mariusz:
W układach równań różniczkowych to co proponuje Adam nazywa się metodą eliminacji
Jak widać w równaniach rekurencyjnych mamy tego analog
8 lip 17:24