suma
Maui: | | (−1)k | | |
Jak policzyć tę sumę, bez uzycia programów ∑k=01009 |
| |
| | 2019−k | |
26 cze 12:08
wredulus_pospolitus:
co jest w mianowniku
26 cze 12:21
Maui: mianownik 2019−k
26 cze 12:54
Adamm:
| | | |
1/2019 + suma z (−1)k+1/(k+1) | |
| | |
| | | |
Biorąc x = −1, druga suma zdaje się być całką z sumy xk | |
| | |
Tą sumę da się policzyć e.g. dla x = 1 jako F
2018, i.e. 2018ta liczba Fibonacciego
Nie wiem czy istnieje jakiś wzór na ten wielomian
26 cze 15:32
Adamm: | | 1 | | 1 | |
To będzie |
| + |
| (((1+i√3)/2)2019+((1−i√3)/2)2019) |
| | 2019 | | 2019 | |
26 cze 17:17
Adamm: Teraz można zauważyć że (±1−i
√3)/2 to pierwiastki 3 stopnia z jedynki, więc ostatnia suma się
26 cze 17:20
Adamm: Przepraszam, (−1±i√3)/2 to pierwiastki 3 stopnia z jedynki, w obu przypadkach potęga to −1
więc wychodzi −1/2019
26 cze 17:23
Adamm: Ah błąd.
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| (...)− |
| bo zapomniałem wstawić x = 0 gdy całkowałem |
| 2019 | | 2019 | | 2019 | |
26 cze 17:47
Adamm: Więc ostatecznie −2/2019
26 cze 17:48
Adamm: Możesz to obliczyć tak, piszesz wzór dla powyższego wielomianu używając rekurencji, dostaniesz
coś jak wzór Bineta.
| | 1 | | 1+√1+4x | | 1−√1+4x | |
Wtedy po scałkowaniu dostaniesz |
| (( |
| )n+2+( |
| )n+2)) |
| | n+2 | | 2 | | 2 | |
Wtedy wystarczy scałkować oznaczenie od 0 do −1 (nie przejmuj się liczbami zespolonymi).
26 cze 17:51
Adamm: | | | |
To jakiś konkurs z 2019? Co prawdo moje rozwiązanie podaje wartość sumy (−1)k/(n−k) | |
| | |
dla dowolnego n, ale mam wątpliwości co do tego że moje rozwiązanie jest tym o którym autor
zadania myślał.
26 cze 21:04