prostokat
puniks: Ze wszystkich prostokątów, których pole jest równe P, wyznacz wymiary tego, który ma najkrótszą
przekątną.
26 cze 08:10
wredulus_pospolitus:
pierwsze skojarzenie jakie powinno się nasunąć −−− kwadrat
A teraz ... obliczenia:
P = a*b
d =
√a2+b2 =
√(a+b)2 − 2ab ... wiemy, że 2ab = 2P będzie stała
zatem na długość przekątnej zależy od tego jak długa jest suma długości prostokąta.
| | P | | P | |
f(a,b) = a+b −−> f(a) = a + |
| −−−> f'(a) = 1 − |
| −−−> a2 = P −−−> |
| | a | | a2 | |
−−−> a =
√P −−−> a = b
26 cze 08:17
wredulus_pospolitus:
jest to BARDZO okrojone rozwiązanie ... trochę je musisz 'oszlifować'
26 cze 08:18
puniks: dzieki
26 cze 08:21