macierze
m: Niech A∈Rn*n będzie macierzą kwadratową o parzystej liczbie kolumn i wierszy. Jeśli:
AT A=−A to co można powiedzieć o wyznaczniku A?
24 cze 13:56
. :
AT * A = −A ⇔ AT = − I ⇔ A = − I
24 cze 15:09
. :
A skoro mamy parzysta liczbę większy, to ile wynosi wyznacznik?
24 cze 15:10
m: −1?
25 cze 14:21
wredulus_pospolitus:
zapisz sobie macierz −I która jest 4x4 i policz wyznacznik
25 cze 15:17
m: Czyli wyznacznik zależy od tego czy rozmiar macierzy jest liczbą parzystą ?
Dla macierzy 3x3, wyznacznik wyjdzie −1, a dla 4x4 wyjdzie 1.
27 cze 09:58
. :
A masz podane w treści zadania ze
27 cze 10:03
m: Dzięki
27 cze 10:12
Adamm: Źle, A nie musi być odwracalna
27 cze 11:49
Adamm: det(AAT) = (detA)2 = det(−A) = det(A) wìęc det(A) = 1 lub det(A) = 0
Faltycznie dla A odwracalnej mamy A = −I ale równie dobrze A = 0 spełnia równanie
27 cze 11:53