całki - obszar
m: Dany jest obszar Ω=(x,y,z)∈R3: |x|+|y|≤1,(z−3)(z+3)≤0. Całka ∫∫∫∫ dz dx dy (całka po obszarze
Ω) ma wartość:
Bardzo proszę o rozpisanie tego zadania od początku do końca. Dużo czasu minęło kiedy ostatni
raz robiłam tego typu zadania
24 cze 12:44
m: podbijam
25 cze 14:28
kerajs:
We wzorku masz o jeden znak całki za dużo.
∫−10(∫−1−xx+1(∫−33dz)dy)dx+∫01(∫x−11−x(∫−33dz)dy)dx=...
Objętość tego prostopadłościanu to 1/2*2*2*6=12
25 cze 16:49
Min. Edukacji: może to czasoprzestrzeń 4 wymiarowa?
25 cze 18:30
m:

A skąd się biorą te przedziały tych dwóch pierwszych całek (−1, 0) (−1−x, x+1)?
Rozumiem, że liczymy tą całkę potrójną z xyz, tak?
27 cze 11:02
: z rozwiązania nierówności |x|+|y|≤1
27 cze 16:38
m: No dobrze, ale całka od −3 do 3, wyjdzie 0, prawda?
3 lip 14:12
m: podbijam, czyli objętość wyjdzie 0?
4 lip 15:52
jc: ∫−33 dz = 6
4 lip 20:09
m: Z czego liczysz tą całkę, że wychodzi 6?
5 lip 14:09
kerajs:
∫−33 dz =∫−33 1 dz =z |−33=3−(−3)=6
5 lip 16:00