matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
układ
puniks:
Rozwiąż układ równań
1
+ x = 3
x+y
x
=2
x+y
24 cze 12:08
wredulus_pospolitus:
1
1.
= 3−x
x+y
1
1
2. x*
= 2 −−−> // podstawiamy z równania 1 za
// −−−> x * (3−x) = 2 −−−>
x+y
x+y
x =
3. podstawiasz do jednego z równań i wyliczasz y Poradzisz sobie z tym
24 cze 13:18
puniks:
tak
24 cze 13:46