Zbiory
:: Czy takie działania na zbiorach i prawdopodobieństwie są przemienne?
P(A−B) = P(A)−P(B)
albo np P((A∪B)−(A∩B)) = P(A∪B)−P(A∩B)
czy może trzeba to rozpisać jako P(A\A∩B)+P(B\A∩B)?
24 cze 09:42
:: Wiadomo, że np AUB nie jest bo istnieje część wspólna
24 cze 10:31
. :
Po pierwsze − nawiasy

Co niby znaczy A/A n B

Po drugie − co niby oznacza P(A − B)
24 cze 10:48
:: A co znaczy A "n" B

P(A\(A∩B))+P(B\(A∩B))
24 cze 10:55
:: Zatem są przemienne tak?
24 cze 10:56
wredulus_pospolitus:
nadal −−− nie wiem co dla Ciebie oznacza zapis P(A−B)
24 cze 11:10
:: P(A\B)
Udajesz?
24 cze 11:21
wredulus_pospolitus:
nie −−− nie udaję
zapisuj POPRAWNIE to nie będzie takich pytań

Pierwsze równanie jest prawdziwe tylko w szczególnych przypadkach (gdy P(AnB) = 0)
Drugie równanie jest prawdziwe dla każdego przypadku, więc zapisy można stosować zamiennie.
24 cze 13:16
a7: głupoty mówisz, nie będzie prawdziwe dla P(A∩B) = 0
P (A\B) = P(A)−P(A∩B) a nie −P(B)
24 cze 16:16
Adamm: @wredulus oba zapisy są poprawne
26 cze 14:36
:: No właśnie....
26 cze 15:06
chichi:
oba poprawne, ale jeden przestarzały i w tym przypadku gdy na przykład mamy:
P(A − B) = P(A) − P(A ∩ B)
raz − oznacza różnicę zbiorów, a raz działanie arytmetyczne, dlatego też się go dziś raczej już
nie używa, aczkolwiek wiadomo o co chodzi w obu przypadkach
26 cze 15:14