Pochodne czastkowe
Czesc: Jak policzyc pochodną czastkową z funkcji wielu zmiennych w punkcie ≠(0,0,0), ktora w
pozostalych punktach jest okreslona pewnym wozrem? Trzeba liczyc z definicji pochodnej
(rozniczkowalnosci), czy jakos inaczej?
23 cze 17:25
Min. Edukacji: tak samo jak pochodneą funkcji jednej zmiennej tylko x3=układ rń
23 cze 19:48
Czesc: to jest ta standardowa opcja w takim razie.. A czym to sie rozni od dokladnego takiego samego
polecenia, ale w punkcie =(0,0,0), bo nie wiem. Jakie beda roznice w obliczeniach
25 cze 09:11
Maciess: Masz policzyc po ustalonej zmiennej? Najpewniej z definicji tak jak myślisz. Komplikacje takie
ze pewne wyrazenia potraktujesz jak stałe. Ot różnica.
26 cze 00:36
Maciess: Pokaż jaka jest funkcja to coś więcej sie powie
26 cze 00:38
Czesc: Na przykład wielomianowa, zeby bylo troche latwiej:
f(x,y,z)=6√x12+y8+z6
Polecenie mowi o wyznaczeniu wszystkich mozliwych czastkowych, ale tego nie pisalem, bo
mechanizm jej ten sam. Wybacz.
Powtorze, ze trzeba znalezc te pochodne dla (x,y,z)=(0,0,0) oraz (x,y,z)≠(0,0,0).
Gdybys pokazal roznice miedzy oboma poleceniami, jak najdokladniej mozesz, to bylbym bardzo
szczęśliwy.
26 cze 12:25
jc:
f(x,0,0)=6√x12=x2, fx(x,y,z)|{(x,y,z)=(0,0,0)} = 2x
f(0,y,0)=6√y8=y4/3, fx(x,y,z)|{(x,y,z)=(0,0,0)} = 4/3 3√y
f(0,0,z)=|z|, pochodna nie istnieje
26 cze 13:16