Pole powierzchni pod wykresem
Daniel: Jak to uproscic, zeby dalo sie dalej liczyc

Oblicz pole powierzchni pod wykresem funkcji y = sin
4(x)
23 cze 17:14
Min. Edukacji: ∫sinx dx w jakis granicach
23 cze 19:49
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
| | 1 | |
sin4x = sin2x*(1−cos2x) = sin2x − sin2xcos2x = sin2x − |
| sin2(2x) = |
| | 2 | |
| | cos(2x) + 1 | | 1 | | cos(4x) + 1 | |
= |
| − |
| * |
| = ... |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
trygonometria się kłania
i teraz sobie liczysz z takiej postaci całeczke w granicach które tam masz u siebie podane
23 cze 22:27
Mariusz:
wredulus ja zastanawiałem się jak to ogólnie dla danego o n zapisać
Próbowałem coś kombinować z wielomianami Czebyszowa
Wziąć wszystkie możliwe nieujemne k nie większe od n
i takie że dają taką samą resztę z dzielenia przez 2 co n
Dla każdego takiego k obliczyć niezerowe współczynniki wielomianu Czebyszowa
i ułożyć je w kolejnych kolumnach macierzy
Następnie tak utworzoną macierz odwrócić
Problem w tym że potrafię wyprowadzić wzorek
| | | |
Tn(x) = ∑k=0floor(n/2) | xn−2k(x2−1)k |
| | |
zarówno korzystając tylko z liczb rzeczywistych jak i korzystając z liczb zespolonych
(na liczbach zespolonych jest mniej obliczeń)
Nie mam pomysłu jednak na to jak wydobyć współczynniki wielomianu Czebyszowa
bo zarówno po skorzystaniu z dwumianu Newtona jak i po rozpisaniu przypadku dla ustalonego n
dostaję podwójną sumę której nawet Wolfram nie potrafi poprawnie policzyć
23 cze 23:18
Mariusz:
| | 1 | |
PS wredulus skąd ci się wzięła − |
| |
| | 2 | |
o tutaj
| | 1 | |
... = sin2x − |
| sin2(2x) = |
| | 2 | |
24 cze 01:28
wredulus_pospolitus:
fakt ... 1/4 winna byc
24 cze 08:22
jc:
sin x = (e
ix − e
−ix)/(2i)
cos x = (e
ix + e
−ix)/2
(sin x)
4 = (e
ix − e
−ix)
4/16 = (e
4ix − 4e
2ix +6 − 4e
−2ix + e
−4ix)/16
| | cos 4x | | cos 2x | | 3 | |
= |
| − |
| + |
| |
| | 8 | | 2 | | 8 | |
24 cze 08:27
24 cze 08:36
Mariusz:
wredulus przynajmniej nie upierasz się przy błędzie jak pupilek Mili dzieciak chichi
jc a po co od razu zespolone
24 cze 08:49
jc:
24 cze 15:46
.: Wredulus masz ewidentnie problemy z prostymi obliczeniami
24 cze 15:59
..: W drugim wyrażeniu analogicznie... żenada
24 cze 16:00
wredulus_pospolitus: 
chyba komuś coś w życiu nie wyszło i się wyżywa w "internetach"
24 cze 18:03
Mariusz:
Zdarza się nawet ja tego nie zauważyłem
Osobiście uważam że korzystając ze wzoru redukcyjnego wynik można byłoby podać natychmiast
Wzór ten można wyprowadzić całkując przez części
a następnie korzystając z jedynki trygonometrycznej
∫sin
n(x)dx = ∫sin(x)sin
n−1(x)dx
∫sin(x)sin
n−1(x)dx = −cos(x)sin
n−1(x) − ∫(−cos(x))(n−1)sin
n−2(x)cos(x)dx
∫sin
n(x)dx = −cos(x)sin
n−1(x) + (n−1)∫sin
n−2(x)cos
2(x)dx
Teraz korzystamy z jedynki trygonometrycznej
∫sin
n(x)dx = −cos(x)sin
n−1(x) + (n−1)∫sin
n−2(x)(1−sin
2(x))dx
∫sin
n(x)dx = −cos(x)sin
n−1(x) + (n−1)∫sin
n−2(x)dx − (n−1)∫sin
n(x)dx
(1+(n−1))∫sin
n(x)dx = −cos(x)sin
n−1(x) + (n−1)∫sin
n−2(x)dx
n∫sin
n(x)dx = −cos(x)sin
n−1(x) + (n−1)∫sin
n−2(x)dx
| | 1 | | n−1 | |
∫sinn(x)dx =− |
| cos(x)sinn−1(x)+ |
| ∫sinn−2(x)dx |
| | n | | n | |
Znając powyższy wzorek rekurencyjny można przy odrobinie wprawy podać wynik natychmiast
" chyba komuś coś w życiu nie wyszło i się wyżywa w "internetach" "
Gdyby tak przyjrzeć się mojemu życiu to mnie też nie wyszło
Już podczas porodu nie przeprowadzili poprawnie cesarskiego cięcia
i doszło do niedotlenienia mózgu
Teraz w najlepszym razie moje życie jest gdzieś na półmetku i żadna dziewczyna
mnie nie chce więc jak to poeta pisał
Moje życie przeszło jako błyskawica
Nie zostawiłem po sobie żadnego dziedzica ani dla mej lutni ani dla imienia
Na pewno ma lepiej niż ja
24 cze 18:59
.: Chyba ten ktoś się wyżywa bo ty również się wyżywasz
24 cze 19:14