matematykaszkolna.pl
Pole powierzchni pod wykresem Daniel: Jak to uproscic, zeby dalo sie dalej liczyc Oblicz pole powierzchni pod wykresem funkcji y = sin4(x)
23 cze 17:14
Min. Edukacji: ∫sinx dx w jakis granicach
23 cze 19:49
wredulus_pospolitus: zauważ, że:
 1 
sin4x = sin2x*(1−cos2x) = sin2x − sin2xcos2x = sin2x −

sin2(2x) =
 2 
 cos(2x) + 1 1 cos(4x) + 1 
=

*

= ...
 2 2 2 
trygonometria się kłania i teraz sobie liczysz z takiej postaci całeczke w granicach które tam masz u siebie podane
23 cze 22:27
Mariusz: wredulus ja zastanawiałem się jak to ogólnie dla danego o n zapisać Próbowałem coś kombinować z wielomianami Czebyszowa Wziąć wszystkie możliwe nieujemne k nie większe od n i takie że dają taką samą resztę z dzielenia przez 2 co n Dla każdego takiego k obliczyć niezerowe współczynniki wielomianu Czebyszowa i ułożyć je w kolejnych kolumnach macierzy Następnie tak utworzoną macierz odwrócić Problem w tym że potrafię wyprowadzić wzorek

nawias
n
nawias
nawias
2k
nawias

Tn(x) = ∑k=0floor(n/2)
xn−2k(x2−1)k

zarówno korzystając tylko z liczb rzeczywistych jak i korzystając z liczb zespolonych (na liczbach zespolonych jest mniej obliczeń) Nie mam pomysłu jednak na to jak wydobyć współczynniki wielomianu Czebyszowa bo zarówno po skorzystaniu z dwumianu Newtona jak i po rozpisaniu przypadku dla ustalonego n dostaję podwójną sumę której nawet Wolfram nie potrafi poprawnie policzyć
23 cze 23:18
Mariusz:
 1 
PS wredulus skąd ci się wzięła −

2 
o tutaj
 1 
... = sin2x −

sin2(2x) =
 2 
24 cze 01:28
wredulus_pospolitus: fakt ... 1/4 winna byc
24 cze 08:22
jc: sin x = (eix − e−ix)/(2i) cos x = (eix + e−ix)/2 (sin x)4 = (eix − e−ix)4/16 = (e4ix − 4e2ix +6 − 4e−2ix + e−4ix)/16
 cos 4x  cos 2x 3 
=

+

8 2 8 
24 cze 08:27
24 cze 08:36
Mariusz: wredulus przynajmniej nie upierasz się przy błędzie jak pupilek Mili dzieciak chichi jc a po co od razu zespolone
24 cze 08:49
jc: emotka
24 cze 15:46
.: Wredulus masz ewidentnie problemy z prostymi obliczeniami
 cos2x+1 
sin²x ≠

2 
 1−cos2x 
sin²x =

2 
24 cze 15:59
..: W drugim wyrażeniu analogicznie... żenada
24 cze 16:00
wredulus_pospolitus: emotka chyba komuś coś w życiu nie wyszło i się wyżywa w "internetach"
24 cze 18:03
Mariusz: Zdarza się nawet ja tego nie zauważyłem Osobiście uważam że korzystając ze wzoru redukcyjnego wynik można byłoby podać natychmiast Wzór ten można wyprowadzić całkując przez części a następnie korzystając z jedynki trygonometrycznej ∫sinn(x)dx = ∫sin(x)sinn−1(x)dx ∫sin(x)sinn−1(x)dx = −cos(x)sinn−1(x) − ∫(−cos(x))(n−1)sinn−2(x)cos(x)dx ∫sinn(x)dx = −cos(x)sinn−1(x) + (n−1)∫sinn−2(x)cos2(x)dx Teraz korzystamy z jedynki trygonometrycznej ∫sinn(x)dx = −cos(x)sinn−1(x) + (n−1)∫sinn−2(x)(1−sin2(x))dx ∫sinn(x)dx = −cos(x)sinn−1(x) + (n−1)∫sinn−2(x)dx − (n−1)∫sinn(x)dx (1+(n−1))∫sinn(x)dx = −cos(x)sinn−1(x) + (n−1)∫sinn−2(x)dx n∫sinn(x)dx = −cos(x)sinn−1(x) + (n−1)∫sinn−2(x)dx
 1 n−1 
∫sinn(x)dx =−

cos(x)sinn−1(x)+

∫sinn−2(x)dx
 n n 
Znając powyższy wzorek rekurencyjny można przy odrobinie wprawy podać wynik natychmiast " chyba komuś coś w życiu nie wyszło i się wyżywa w "internetach" " Gdyby tak przyjrzeć się mojemu życiu to mnie też nie wyszło Już podczas porodu nie przeprowadzili poprawnie cesarskiego cięcia i doszło do niedotlenienia mózgu Teraz w najlepszym razie moje życie jest gdzieś na półmetku i żadna dziewczyna mnie nie chce więc jak to poeta pisał Moje życie przeszło jako błyskawica Nie zostawiłem po sobie żadnego dziedzica ani dla mej lutni ani dla imienia Na pewno ma lepiej niż ja
24 cze 18:59
.: Chyba ten ktoś się wyżywa bo ty również się wyżywasz emotka
24 cze 19:14