dowód algebra
Alaias: Wykaż, że jeżeli liczby a, b, c, d są dodatnie, to
(2a+c):b + (b+5d):c + (2bd+5ac):ad ≥ 16.
23 cze 17:04
Mila:
Wiadomości:
| | p | | q | |
1) dla p,q>0 prawdziwa nierówność: |
| + |
| ≥2 ( wykaż) |
| | q | | p | |
2)
Wystarczy czy pisać dalej?
23 cze 18:07
Alaias: Ok, zrobione dzięki
23 cze 18:15
Mila:
23 cze 18:24
Fairy and Devil:
Można prosić o kontynuację
Dziękuje.
23 cze 19:00
Alamakota:
| 2a+c | | b+5d | | 2bd+5ac | |
| + |
| + |
| ≥16 |
| b | | c | | ad | |
| | a | | c | | b | | d | | b | | c | |
2 |
| + |
| + |
| +5 |
| +2 |
| +5 |
| = |
| | b | | b | | c | | c | | a | | d | |
| | a | | b | | c | | b | | d | | c | |
=2( |
| + |
| )+ |
| + |
| +5( |
| + |
| )≥ 2*2+2+5*2=16 |
| | b | | a | | b | | c | | c | | d | |
| | p | | q | |
z własności p,q>0 to |
| + |
| ≥2 |
| | q | | p | |
23 cze 19:55
Fairy and Devil:
Dziękuje
23 cze 20:33
Min. Edukacji: Czy będzie sequel albo może prequel, bo dotychczas to same remake?
24 cze 08:34