Pole trójkąta na układzie współrzędnych
Trójkąt : przez punkt 1,2 poprowadzono prostą l, która odcina z dodatniej ćwiartki układu współrzędnych
trójkąt o minimalnym możliwym polu. Oblicz to pole. Analiza
23 cze 13:40
wredulus_pospolitus:

y = ax + b −−−> punkt (1,2) należy do prostej, związku z tym:
2 = a + b −−−> b = 2−a
czyli f(x) = ax + (2−a)
| | x0*f(0) | |
pole trójkąta: PΔ = |
| |
| | 2 | |
zauważmy, że:
f(0) = 2−a
| | 2−a | |
x0 −−−> 0 = axo + (2−a) −−−> xo = − |
| |
| | a | |
wracamy do wzoru na pole trójkąta i podstawiamy:
| | (a−2)2 | |
PΔ = − |
| i teraz albo z tej postaci liczysz pochodną ... albo: |
| | 2a | |
| | −a2 + 4a − 4 | | a | | 2 | |
PΔ = |
| = − |
| + 2 − |
| z tej postaci liczysz pochodną |
| | 2a | | 2 | | a | |
Osobiście liczyłbym z drugiej postaci
23 cze 13:52
Trójkąt : Dzięki
23 cze 13:59
Trójkąt : Przepraszam czy ten wynik to powinien być −12+2a2
23 cze 14:07
Trójkąt : Bo tą pochodną liczyłem po a nie po x i wynik to −1/2+2/a2
23 cze 14:11
Trójkąt : Czy coś źle policzyłem ?
23 cze 14:14
Trójkąt : Poważnie pytam. Czy trzeba policzyć pochodną i to co policzyłem to jest ostateczny wynik czy
jeszcze coś trzeba policzyć?
23 cze 14:20
Pole:
| | ab | |
P= |
| , a,b −− długości odcinków |
| | 2 | |
z równania odcinkowego prostej
| | x | | y | |
l: |
| + |
| =1 i P(1,2)∊l |
| | a | | b | |
| | 1 | | 2 | | b | |
to |
| + |
| =1 ⇒ a= |
| , b≠2 |
| | a | | b | | b−2 | |
| | b2−4b | |
P'(b)= ...............= |
| |
| | 2(b−2)2 | |
P
'(b)=0 ....................... b=4
b
min=4
dokończ
23 cze 15:51