granica
kim: | | 1 | | 1 | |
Oblicz limx → 0 ( |
| − |
| ) |
| | arctg2x | | tg2x | |
23 cze 12:50
jc: pari gp tak rozwija
1/atan(x)/atan(x)−1/tan(x)/tan(x) = 4/3 − 2/15*x2 + 22/945*x4 − 13/567*x6 + 334/22275*x8 −
...
dla x=0 mamy 4/3
23 cze 13:04
kim: Nie da się tego obliczyć bez programów?
23 cze 13:14
jc: Da się. Możesz zastosować wzór Hospitala. Trochę się naliczysz...
1/atan2x − 1/tg2x = (1/atan x− 1/x)/x * (x/atan x + 1)
+ (1/x − 1/tg x)/x * (1 + x/tg x)
(x/atan x + 1) →2
(1 + x/tg x) →2
dwie pozostałe granice liczysz stosując wzór H.
23 cze 13:53