Pochodna
Jacek: Takie zadanie z pochodnych:
"Niech f : R → R będzie funkcja postaci f (x) = x2 oraz niech x0 = 3. Oblicz pochodną f ′ (3)",
korzystając z tego wzoru
f'(x0) = limh→0 f(x0+h) − f(x0)h.
jak to zrobić?
22 cze 19:01
wredulus_pospolitus:
dokładnie tak jak podaje Ci treść zadania
| | f(3 + h) − f(3) | | (3 + h)2 − 32 | |
f'(3) = limh−>0 |
| = limh−>0 |
| = ... |
| | h | | h | |
i jedziesz dalej z tą granicą
22 cze 19:27
Jacek: Ok dzięki.
A gdybym chciał to jescze zrobić:
"Pokazać,że funkcja f (x) = |x| nie ma pochodnej w punkcie x0 = 0"
22 cze 19:34
. :
Liczysz wtedy granice jednostronne i pokazujesz że nie będą sobie rowne
22 cze 21:07