Uprościć liczbę
pati: Uprość liczbę:
https://ibb.co/vxQRhsQ
Robiłam to zadanie już ze 2 razy, ale znowu zapomniałam jak

Podniosę do sześcianu, a
3 i b
3 mi się ładnie policzą ale nie wiem co z 3a
2b i 3ab
2
Bardzo proszę o naprowadzenie.
22 cze 12:38
22 cze 13:11
tia:
(2+√2)3=20+14√2 , (2−√2)3= 20 −14√2
to
L=.......... = 4
22 cze 15:52
pati: Jak to zrobić bez użycia programu?
Coś kombinuję z tymi wzorami, ale nic mi nie wychodzi.
22 cze 17:46
wredulus_pospolitus:
20 + 14√2 = (a+b√2)3 (przewidujemy, że jeden czynnik będzie miał √2 ze względu na to,
że tenże pierwiastek występuje po lewej stronie)
20 + 14√2 = a3 + 3√2a2b + 3*2ab2 + 2√2b3
więc:
20 = a3 + 6ab2
14√2 = 3√2a2b + 2√2b3
20 = a3 + 6ab2
14 = 3a2b + 2b3
i rozwiązujesz dalej tenże układ
22 cze 18:24
Pitbull puppies forever!:
bez programu to oznaczasz całą liczbę przez x, podnosisz stronami do trzeciej potęgi ,
przekształcasz, zauważasz że otrzymane równanie 3 stopnia ma tylko jeden pierwiastek
rzeczywisty i wyciągasz wnioski
22 cze 18:25
Pitbull puppies forever!:
wredulus ten twój układ najlepiej podstawieniem jednorodnym a=kb zrobić ale tego już w szkołach
średnich nie uczą
22 cze 18:28