Wyznacz zbiór wartości funkcji
hanka: Wyznacz zbiór wartości funkcji:
f(x) = √x−1 + 2√3−x
Jak to najłatwiej zrobić?
21 cze 20:17
wredulus_pospolitus:
zacznijmy od:
D
f = ....

A następnie −−− na jakim poziomie nauczania jesteś
21 cze 20:44
hanka: jestem samoukiem

W zadaniu jest mowa o zbiorze wartości, wiem jak wyznaczyć dziedzinę.
21 cze 21:03
hanka: szkoła średnia, na pochodnych najlepiej? czy są jakieś inne sposoby?
21 cze 21:10
22 cze 08:19
22 cze 08:24
Min. Edukacji: D=[1,3]
podstaw te wartości i znajdziesz minimum: f(3)=√2≈1,41
zerowanie pochodnej=>maksimum: f(1,4)≈3,16
22 cze 08:32