całka krzywoliniowa, nieskierowana
kers02: Mam do zrobienia zadanie z całek krzywoliniowych − nieskierowana. ∫dl/√(x2+y2). L jest
odcinkiem prostej x−2y−4=0 łączącym punkty A(0,−2) i B(4,0). Parametry przyjete to: x(t)=t,
y(t)=0,5t−2; t∊<0,4>. Doszedłem do całki: √5/2*∫dt/(1,25t2−2t+4). Ostatnia całka w granicach
całkowania od 0 do 4. W jaki sposób ją rozwiązać? Na ułamki proste się nie rozłoży. Próbowałem
kalkulatorem ale bardzo skimplikowany sposób. Chyba że zrobiłem błąd wczesniej?
21 cze 00:20