Różniczka HELP!!!
student1: y''−6y'+13y=6x+1
20 cze 22:51
Pitbull puppies forever!:
CORN=CORJ+CSRN
20 cze 23:07
Mariusz:
I co to wnosi do tematu
Nie napisałeś ani jak znajdować CORJ ani jak znajdować CSRN
ani nawet nie napisałeś czym są te twoje skrótowce
∫
0∞y(t)e
−stdt = Y(s)
∫
0∞y'(t)e
−stdt
Z całkowania przez części mamy
∫
0∞y'(t)e
−stdt = y(t)e
−st|
0∞ − ∫
0∞y(t)(−s)e
−stdt
∫
0∞y'(t)e
−stdt = 0 − y(0
+) + s∫
0∞y(t)e
−stdt
∫
0∞y'(t)e
−stdt = −y(0
+) + sY(s)
∫
0∞y''(t)e
−stdt
Z całkowania przez części mamy
∫
0∞y''(t)e
−stdt = y'(t)e
−st|
0∞−∫
0∞y'(t)(−s)e
−stdt
∫
0∞y''(t)e
−stdt = 0 − y'(0
+) + s∫
0∞y'(t)e
−stdt
∫
0∞y''(t)e
−stdt = − y'(0
+) + s(y(t)e
−st|
0∞ − ∫
0∞y(t)(−s)e
−stdt)
∫
0∞y''(t)e
−stdt = − y'(0
+) + s(0 − y(0
+) + s∫
0∞y(t)e
−stdt)
∫
0∞y''(t)e
−stdt = − y'(0
+) − sy(0
+) + s
2∫
0∞y(t)e
−stdt
∫
0∞y''(t)e
−stdt = − y'(0
+) − sy(0
+) + s
2Y(s)
Teraz przyjmijmy że y(0
+) = C
1 oraz y'(0
+) = C
2
| | 6 | | 1 | |
(−C2 − C1s + s2Y(s)) − 6(−C1+sY(s)) + 13Y(s) = |
| + |
| |
| | s2 | | s | |
| | s+6 | |
(s2 − 6s + 13)Y(s) −C1s−(C2 − 6C1) = |
| |
| | s2 | |
| | s+6 | |
(s2 − 6s + 13)Y(s) = C1s + (C2 − 6C1) + |
| |
| | s2 | |
| | C1s + (C2 − 6C1) | | s+6 | |
Y(s) = |
| + |
| |
| | (s2 − 6s + 13) | | s2(s2 − 6s + 13) | |
| | C1(s − 3) + (C2 − 3C1) | | s+6 | |
Y(s) = |
| + |
| |
| | (s−3)2+4 | | s2(s2 − 6s + 13) | |
| | s−3 | | C2 − 3C1 | 2 | | s+6 | |
Y(s) =C1 |
| + |
|
| + |
| |
| | (s−3)2+4 | | 2 | (s−3)2+4 | | s2(s2 − 6s + 13) | |
| | s+6 | |
Rozłóżmy na sumę ułamków prostych ułamek |
| |
| | s2(s2 − 6s + 13) | |
| s+6 | | A | | B | | Cs+D | |
| = |
| + |
| + |
| |
| s2(s2−6s+13) | | s | | s2 | | s2 − 6s + 13 | |
As(s
2 − 6s + 13)+B(s
2 − 6s + 13)+(Cs+D)s
2 = s + 6
A(s
3 − 6s
2 + 13s) + B(s
2 − 6s + 13) + Cs
3 + Ds
2 = s + 6
A + C = 0
−6A+B+D = 0
13A −6B = 1
13B = 6
C = −A
| | s−3 | | C2 − 3C1 | 2 | |
Y(s) =C1 |
| + |
|
| + |
| | (s−3)2+4 | | 2 | (s−3)2+4 | |
| 1 | | 49 | | 78 | | 49s−216 | |
| ( |
| + |
| − |
| ) |
| 169 | | s | | s2 | | s2 − 6s + 13 | |
| | s−3 | | C2 − 3C1 | 2 | |
Y(s) =C1 |
| + |
|
| + |
| | (s−3)2+4 | | 2 | (s−3)2+4 | |
| 1 | | 49 | | 78 | | 49(s−3)+147−216 | |
| ( |
| + |
| − |
| ) |
| 169 | | s | | s2 | | (s−3)2+4 | |
| | s−3 | | C2 − 3C1 | 2 | |
Y(s) =C1 |
| + |
|
| + |
| | (s−3)2+4 | | 2 | (s−3)2+4 | |
| 1 | | 49 | | 78 | | 49(s−3)−69 | |
| ( |
| + |
| − |
| ) |
| 169 | | s | | s2 | | (s−3)2+4 | |
| | s−3 | | C2 − 3C1 | 2 | |
Y(s) =C1 |
| + |
|
| + |
| | (s−3)2+4 | | 2 | (s−3)2+4 | |
| 1 | | 49 | | 78 | | s−3 | | 69 | 2 | |
| ( |
| + |
| −49 |
| + |
|
| ) |
| 169 | | s | | s2 | | (s−3)2+4 | | 2 | (s−3)2+4 | |
| | 1 | |
y(x) = C1e3xcos(2x)+ |
| (C2 − 3C1)e3xsin(2x) |
| | 2 | |
| | 49 | | 78 | | 49 | | 69 | |
+ |
| + |
| x − |
| e3xcos(2x) + |
| e3xsin(2x) |
| | 169 | | 169 | | 169 | | 338 | |
| | 49 | | 1 | | 69 | |
y(x) = (C1 − |
| )e3xcos(2x) + |
| (C2 − 3C1+ |
| )e3xsin(2x) |
| | 169 | | 2 | | 169 | |
Tutaj możesz sobie przedefiniować stałe np
| | 1 | | 69 | |
K2 = |
| (C2 − 3C1+ |
| ) |
| | 2 | | 169 | |
21 cze 00:10
:- :
CORJ to Całka Ogólna Równania Jednorodnego
y''−6y+13=0
| | 6±i4 | |
r2−6r+13=0 ⇒ r= |
| =3±i2 |
| | 2 | |
CORJ: y
o=e
3x(C
1 sin(2x) + C
2 cos(2x))
CSRN to Całka Szczególna Równania Niejednorodnego
y=Ax+B ⇒ y'=A ⇒ y''=0
0−6A+13(Ax+B)=6x−1
| | 6 | | −1+6A | | 23 | |
A= |
| ∧ B= |
| = |
| |
| | 13 | | 13 | | 169 | |
CORN to Całka Ogólna Równania Niejednorodnego
| | 6 | | 23 | |
CORN: y=y+o+ys=3x(C1 sin(2x) + C2 cos(2x))+ |
| x+ |
| |
| | 13 | | 169 | |
21 cze 04:45
: - :
Ups, bad click w ostatnim wierszu.
Poprawione:
| | 6 | | 23 | |
CORN: y=yo+ys=e3x(C1 sin(2x) + C2 cos(2x))+ |
| x+ |
| |
| | 13 | | 132 | |
21 cze 04:52
Mariusz:
bo to nie jest poprawny wynik
21 cze 08:51
Mariusz:
Błędnie to ty przepisałeś część niejednorodną
Ogólnie przekształcenie Laplace jest wygodniejsze
Działa dla tych samych przypadków
a nie trzeba oddzielnie rozpatrywać jednorodnego i niejednorodnego
ani nie trzeba zastanawiać się co przewidzieć
Jeszcze lepsza jest metoda uzmienniania stałych
bo mając układ fundamentalny równania jednorodnego
jedyną trudnością podczas rozwiązywania równania niejednorodnego
będzie policzenie potrzebnych całek
21 cze 09:03
student1: Dzięki.
21 cze 13:40