Różniczka HELP!!!
student1: y'+yx=xy√y
20 cze 22:46
Mariusz:
Równanie Bernoulliego
Podstawieniem u=y
1−32
sprowadzisz równanie do liniowego
choć nie jest to konieczne bo równanie Bernoulliego
można całkować tymi samymi sposobami co równanie liniowe pierwszego rzędu
20 cze 22:51
student1: Ok, dzięki. A czemu 3/2? Nie będzie czasem 1/2 ze względu na pierwiastek?
20 cze 22:54
Mariusz:
Jaką masz potęgę y po prawej stronie równania ?
Jeżeli dobrze widzę to tam oprócz y pod pierwiastkiem masz jeszcze jeden y
| | 3 | |
czyli razem w potędze będzie |
| |
| | 2 | |
Jeżeli masz równanie Bernoulliego postaci
y'+p(x)y=q(x)y
r
to podstawieniem sprowadzającym równanie Bernoulliego
do równania liniowego pierwszego rzędu jest
z(x) = y(x)
1−r
20 cze 23:07
: - :
| | 1 | | −1 | | −y' | |
Podstawienie: t= |
| ∧ t'x= |
| y−3/2y'= |
| |
| | √y | | 2 | | 2y√y | |
| | 1 | |
daje równanie liniowe: −2t'+ |
| t=x . |
| | x | |
21 cze 05:04
student1: Dzięki chłopaki.
21 cze 13:40
Mariusz:
Ja literkę t rezerwuję sobie dla zmiennej niezależnej,
później może się tak zdarzyć że będziemy zmieniać zarówno zmienną niezależną
jak i zmienną zależną
21 cze 20:46