Proszę o pomoc w policzeniu przybliżonej wartości wyrażenia
Krzysztof:
√ln(√1,03 + √0.96)
√1,03 jest stopnia trzeciego
√0,96 jest stopnia czwartego
20 cze 11:36
Krzysztof:
20 cze 11:51
: ≈ 0,8325
20 cze 13:12
Mariusz:
Krzysztof sprawdzałeś p3 i p4
bo tak pisze się tutaj pierwiastki
x = 1
y = 1
Δx = 0,03
Δy = −0,04
f(x,y) = √ln(3√x+4√y)
Różniczka zupełna funkcji f(x,y) dla podanych wartości
wynosi zero więc dobrym przybliżeniem będzie
≈ √ln(2)
21 cze 10:25
Krzysztof: Mariusz:
Policzyłem osobno te pierwiastki i pierwszy wyszedł 1,009, a drugi 0,99 pod dodaniu zostaje
właśnie √ln2, myślałem, że mam jeszcze dalej policzyć ten logarytm...
21 cze 19:27
Krzysztof: Treść zadania brzmi: podaj przybliżoną wartość wyrażenia, oraz oblicz błąd względny i
bezwzględny
21 cze 19:38
Min. Edukacji: to licz dalej i wynik spr z @20.06
22 cze 21:24