planimetria
kotuś: Czworokąt wypukły 𝐴𝐵𝐶𝐷 jest wpisany w okrąg o promieniu 4. Kąty 𝐵𝐴𝐷 i 𝐵𝐶𝐷 są
proste. Przekątne 𝐴𝐶 i 𝐵𝐷 tego czworokąta przecinają się w punkcie 𝐸
tak, że |𝐵𝐸| = 3 ∙ |𝐷𝐸| oraz |𝐵𝐷| = 2 ∙ |𝐴𝐸|.
Oblicz długości boków czworokąta 𝑨𝑩𝑪𝑫. Zapisz obliczenia.
19 cze 18:32
kot:
|AB|=2√10
|AD|=2√6
|BC|=3√6
|CD|=√10
20 cze 18:30
kotuś: czy można prosić o sposób rozwiązania?
20 cze 22:52
Mila:

1)| BD|=8
4x=8
x=2
2) |AC|:
x*3x=2x*EC|
|EC|=3
3) Δ podobne:
| | d | | 2 | | 2 | |
ΔADE∼ΔBCE⇔ |
| = |
| ⇔d= |
| b |
| | b | | 3 | | 3 | |
| | c | | 2 | | 1 | |
ΔDCE∼ABE⇔ |
| = |
| ⇔c= |
| a |
| | a | | 4 | | 2 | |
Dalej tw. Pitagorasa
c
2+b
2=64
Kończ !
Można inaczej, może
Kot pokaże jak machnął ogonkiem
21 cze 16:34
kotuś: Do tego momentu doszedłem sam i nie mam pomyslu z czego jeszcze skorzystać, ale dziękuje
21 cze 16:46
Mila:
(*) a
2+9d
2=64*4 z ΔDBC
(**) a
2+d
2=64 z ΔDAB
=========== (−)
8d
2=192
d
2=24
d=2
√6
Dalej poradzisz sobie?
a
2=64−24 z (**)
21 cze 16:58
kot:

|BD|=4x=2r=8 ⇒ x=2
to ΔAOE równoramienny |AE|=|AO|=r=4
z tw. Pitagorasa wΔAOF : |AF|
2=15
to |AB|
2= 15+5
2 ⇒ |AB|=2
√10
========
|DC|
2= 8
2−40 ⇒ |DC|=2
√6
========
| | 2 | | 4 | | √10 | |
z tw. sinusów w ΔAED : |
| = |
| ⇒ sinα= |
| |
| | sinα | | sinβ | | 8 | |
i z tw. sinusów w ΔACD:
to |DC|=
√10
==========
to |BC|
2= 8
2−10 ⇒ |BC|=
√54=3
√6
============
21 cze 17:44
Min. Edukacji: pewnie do tego momentu tez doszedl ale nie wie co dalej😉
21 cze 17:45
kotuś: czyli zatrzymałem się na już najprostszym wtedy, dziękuje wam obu
21 cze 20:49
Mila:
21 cze 21:10
kotek:
U
kota grasuje chochlik

|DC| = 2
√6 i |DC| =
√10
21 cze 23:30
kot:
W piątej linijce od góry:
ma być
|AD|
2=8
2−40 ⇒ |AD|=2
√6
i |DC|=
√10
dzięki
kotku
21 cze 23:41