równanie i parametr rzeczywisty
pati: Cześć, jak radzić sobie z takimi zadaniami?
https://ibb.co/QPN1c9D
Nie chodzi mi tu nawet o ten konkretny przypadek, ale o ogólny typ zadania z parametrem.
Jeśli chodzi o I i III pytanie to myślę, że mogę podstawić m i spróbować rozwiązać.
Nie wiem, jak się zabrać za inne pytania, gdzie jest napisane "wtedy i tylko wtedy".
19 cze 08:54
chichi:
można równanie zapisać równoważnie |x
2 + 4x| − 2x = m
2, teraz niech f(x) = |x
2 + 4x| − 2x,
narysować wykres funkcji f i odczytywać te własności
19 cze 09:30
wredulus_pospolitus:

Najczęściej tego typu zadania najprościej rozwiązać .... graficznie.
L = |x
2+4x| −2x + 1
dla x ∊ (−4;0)
L =
−(x
2 + 4x) − 2x + 1 = −x
2 − 6x + 1 = − x
2 − 6x − 9 + 10 =
−(x+3)2 + 10
dla x ∉ (−4;0)
L = x
2 + 4x − 2x + 1 = x
2 +2x + 1 =
(x+1)2
mając wykres szybko można zauważyć −−− że:
b) 1 rozwiązanie będzie dla P = 1 −−−> m
2+1 = 1 −−−> m = 0 (wtedy i tylko wtedy)
c) 3 rozwiązania będzie dla P = 9 oraz P = 10 −−−> a dla m=−3 mamy P = 9 + 1 = 10
d) więcej rozwiązań ujemnych niż dodatnich będzie dla P ∊ [9 , 10]
co daje nam tutaj m ∊ [−3 ; −2
√2] u [2
√2 ; 3]
a) jakiekolwiek rozwiązanie będzie dla P ≥ 1 −−−> dla m ∊ R
19 cze 09:40
pati: Ślicznie Wam dziękuję
19 cze 20:33